ISTRAŽIVANJE: Srbi rade sedam sati, a uče samo pola sata!
Foto: Damir Dervišagić

malo o nama i navikama

ISTRAŽIVANJE: Srbi rade sedam sati, a uče samo pola sata!

Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a skoro upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci. Utvrđeno je da su muškarci na plaćenim poslovima angažovani tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minuta
Objavljeno:

Stanovnici Srbije stariji od 15 godina u proseku dnevno provedu u nekoj vrsti rada skoro sedam sati, od čega skoro tri sata na plaćenom i tri i po sata na neplaćenom radu, malo manje od pola sata uče, a deset i po sati potroše na lične potrebe, rezultati su istraživanja o korišćenju vremena u Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rezultati ovih istraživanja, koja su sprovedena 2010. i 2015. godine, govore da građani imaju šest i po sati slobodnog vremena.

Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a skoro upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci.

Utvrđeno je da su muškarci na plaćenim poslovima angažovani tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minuta.

foto: Damir Dervišagić

Potpuno je druga slika kada je reč o neplaćenom poslu, jer žene dvostruko više rade u kući od muškaraca - četiri sata i 36 minuta, prema dva sata i pet minuta.

Ako se uporede podaci iz 2010. i 2015. godine, vidi se da se i kod žena i kod muškaraca vreme provedeno na plaćenom poslu održalo skoro na istom nivou.

Najveće promene su kod aktivnosti koje se odnose na lične potrebe i na slobodno vreme. I žene i muškarci su u 2015. godini trošili prosečno oko 30 minuta manje na lične potrebe kao što su spavanje, konzumiranje hrane i lična higijena, nego pre pet godina.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.