ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike
Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike, Foto: Nemanja Pančić

RADOVI U PUNOM JEKU

ŠTA SE TO DEŠAVA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINA? Ovo liči na scenario iz nekog filma naučne fantastike

zgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva

Objavljeno: 16:31h

Radovi na bloku B i C Kliničkog centra Vojvodine u punom su jeku, a rekonstrukcija ove bolnice u kojoj se godišnje obavi 350.000 pregleda i preko 12.000 hiruških zahvata, omogućiće unapređenje rada celokupne zdravstvene struke i bolje uslove za pacijente.

Izgradnja dva bloka obuhvata gradnju dve lamele urgentno-dijagnostičkog centra, 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara, a po završetku radova tu će biti smešteno do 400 ležajeva. U okviru lamele B i C predviđen je hirurški blok, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za intenzivnu hiruršku negu, 24 kreveta za poluintenzivnu hiruršku negu i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine.

Blokovi će imati ukupno deset liftova i četiri stepeništa, prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, dok će drugi, treći i četvrti sprat biti rezervisani za hirurške grane medicine. Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola dobijena je u oktobru 2016. godine.

Ovaj projekat samo je još jedan svedok kako su se zdravstveni sistem, ali i Srbija promenili, da ne liči na onaj sistem od pre nekoliko godina jer građani sada imaju bolje uslove za lečenje, a medicinari brzo dolaze do posla.

Prema podacima za poslednji kvartal prošle godine, u specijalističkoj poliklinici KCV-a pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vreme kada klinika prima i kovid pacijente. Imajući u vidu sve informacije, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, poslove za brojne zdravstvene radnike, ali to gradilište samo je mali deo onoga što se poslednjih godina događa iza zatvorenih vrata ove savremene bolnice, a što nalikuje scenariju iz nekog filma naučne fantastike.

Verovali ili ne, tim lekara Klinike za neurohirurgiju KC Vojvodine jedini u našoj zemlji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju, što smo do sada možda jedino imali priliku da čujemo u seriji Dr House. Pacijenti su tokom zahvata potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da čitaju novine!

Operacije za njih nisu bolne jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Na taj način, lekar može da razgovara sa pacijentom tokom zahvata čime se smanjuje mogućnost da tokom intervencije bude povređen centar za govor.

Klinički centar Vojvodine dobio je tako epitet jednog od najvećih i najmodernijih kliničkih centara u Evropi koji raspolaže najsavremenijom opremom i stručnim osobljem, a još neverovatniji poduhvat izveli su hirurzi Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Oni su prvi put kod nas obavili operaciju tokom koje su pacijentu iz Novog Sada ugradili titanijumski implant kojim mu je nadomeštena jagodična i deo slepoočne kosti. Pacijent je bio mlad čovek, koji je imao urođeni deformitet, a koji sada ima potpuno simetrično lice, dok mu je kvalitet života drastično promenjen. Lekari su prethodno napravili 3D model, na osnovu kojeg je urađena rekonstrukcija dela koji treba da se odstrani i onog koji treba da se nadomesti.

Takođe, krajem godine u Cеntru zа trаnsplаntаciјu ćеliја, tkivа i оrgаnа u tri dana urađene su tri trаnsplаntаciје bubrеgа pоrеklоm оd živоg dаvаоcа оrgаnа. Kod dva pacijenta, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je bila majka, a kod trećeg starog 43 godine, davalac je bila supruga. Ove komplikovane procedure izvršene su prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV, i svi davaoci i primaoci bubrega uspešno se oporavljaju.

U Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Nefrologija i klinička imunologija, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Gastroenterologija i hepatologija i Klinika za hematologiju.

Ipak, ovde nije kraj planovima i radovima na unapređenju zdravstvenog sistema, Kamenica 3 biće završena do kraja 2022. godine, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za Kliniku za stomatologiju KC Vojvodine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.