ZAŠTO JE SNEG OBRADOVAO VINOGRADARE? Vitezovi tradicionalno obišli vinograde i zalili lozu! (FOTO)
Vinogradari, Foto: Rts/Printscreen

običaji

ZAŠTO JE SNEG OBRADOVAO VINOGRADARE? Vitezovi tradicionalno obišli vinograde i zalili lozu! (FOTO)

Domaćin palićkog vinograda podseća na mudrost da se dobro vino rađa u vinogradu, a kvari u vinariji

Objavljeno:

Zimski period i niske temperature mogu značajno da utiču na količinu i kvalitet grožđa. Vinogradari i vinari Subotičko-horgoške peščare tradicionalno i organizovano u januaru obilaze vinograde kako bi se uverili u kakvom je stanju loza.

Sneg u vinogradu Lasla Bonija na Paliću obradovao je vinske vitezove sa severa zemlje, jer će beli pokrivač zaštititi vinovu lozu od mraza i obezbediti dodatnu vlagu.

"Okci na lastarima su zdravi, zeleni, još nisu smrzli. Ja bih preporučio da se niko ne žuri sa rezidbom, treba sačekati do kraja februara, pa onda početi", smatra vinar sa Palića, Ferenc Šinka.

1 / 3 Foto: Rts/Printscreen

Zima je na severu Srbije do sada bila blaga, kažu vinogradari, pa ako tako i ostane, može se očekivati dobar rod.

"Zato je dobro da ipak imamo malo minusa – da zaspi loza, jer ako neće zaspati, ima mnogo soka unutra, kada dođe mraz, može onda da se smrzne", objašnjava Nandor Biro, vinogradar iz Horgoša.

Domaćin palićkog vinograda podseća na mudrost da se dobro vino rađa u vinogradu, a kvari u vinariji.

Laslo Boni, vinogradar i vinar sa Palića, ističe da dobar vinar većinu vremena mora da provede u vinogradu, da situaciju prati stalno. "Svaka godina je drugačija, uvek ima nekog novog iznenađenja, tako da moramo biti uvek oprezni i reagovati na vreme", dodaje Boni.

Običaj je na severu zemlje da se prilikom zimskog obilaska vinograda, loza okiti kobasicama i zalije vinom, da bi godina bila rodna.

Dragutin Miljković, veliki majstor Vinskog viteškog reda "Arena Zabatkiensis" kaže da je dosad obišao 15 vinograda u subotičkoj opštini. "To sve podrška, to je sve promocija, to je sve jedno fino druženje i skretanje pažnje na taj tegobni posao koji se zove vinogradarstvo",

Probno orezivanje vinove loze pokazalo je da za taj posao još nije vreme, pa vinogradari i vinari sa severa Srbije za sada mogu opušteno da uživaju u kevedinki i kadarki, autohtonim vrstama vina sa subotičkog peska.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.