"NE ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA!" Savet doktora Dušana je ZLATA VREDAN, to može biti opasno
Dr Dušan, Foto: Profimedia / Niške vesti Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

"NE ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA!" Savet doktora Dušana je ZLATA VREDAN, to može biti opasno

Ušna mast se pregleda kod lekara u ordinaciji instrumentalnim pregledom

Objavljeno:

Ušna mast, koja se zove i cerumen je vodonepropusni omotač kože spoljašnjeg slušnog kanala, koja ima ulogu da štiti kožu zvukovoda od oštećenja, infekcija i traume. Ako se ušna mast značajno nakuplja, uglavnom je to neprimetno, ali može da dovede do gubitka sluha, kao i bolnosti i infekcije. Uobičajena putanja ušne masti je od bubne opne kroz kanal, prema izlazu iz uha.

Cerumen je mešavina poreklom sekreta sebacealnih žlezda, sasušenih ćelija kože i poneke dlačice. Ušna mast se pregleda kod lekara u ordinaciji instrumentalnim pregledom.

Izgled i tekstura su vrlo šaroliki – ponekad podseća na tečnost, a ponekad više liči na glinu ili grumenčić zemlje.

Iako većina zna da štapić gura cerumen u unutrašnjost što izaziva upale i začepljenje, ali teško je odoleti čišćenju ušiju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Doktor Dušan Milisavljević, koji je ujedno i profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu, na Tviteru je podelio savet koji glasi: Ne čistite uši štapićima!

Drugi Tviteraši su ga potom upitali kako bi trebalo čistiti uši.

- Ako imate hiperprodukciju ušne masti pokušajte sa hidrogenom 3% ima nekoliko preparata koji koriste 3% hidrogen u svom sastavu. Ako želite da očistite kanal posle tuširanja samo peškirom pokupite vodu, odgovorio je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.