LEGENDO, DA NIJE MALO ZIMA? Novosađanin se obukao kao za plažu pa skoknuo da obavi nešto, OTKRIJ NAM TAJNU! (FOTO)
Novi Sad, Foto: Filip Plavčić, Printscreen/Twitter

OTPORAN NA ZIMU

LEGENDO, DA NIJE MALO ZIMA? Novosađanin se obukao kao za plažu pa skoknuo da obavi nešto, OTKRIJ NAM TAJNU! (FOTO)

Novosađanin je čini se otporan na zimu, a dok smo gledali ovu fotografiju mi smo se smrzli za njega

Objavljeno: 12:07h

Na Tviteru je osvanula neubočajena fotografija za ovo doba godine, a glavni akter je Novosađanin koji je se gradom prošetao u letnjem "autfitu".

Po debelom minusu, snegu i ledu čovek je hodao u majici kratkih rukava, šortsu i papučama!

Novosađanin je čini se otporan na zimu, a dok smo gledali ovu fotografiju, mi smo se smrzli za njega.

1 / 7 Foto: Espreso

U većem delu zemlje danas i sutra očekuju se ledeni dani, sa jutarnjom temperaturom i do minus 15 stepeni u pojedinim krajevima.

Ujutro se očekuje umeren i jak mraz od -12 do -7 stepeni, ponegde i oko -15, dok će dnevna temperatura u većini mesta biti od -4 do -1 stepen, osim u Timočkoj Krajini gde će biti toplije, oko jedan stepen u plusu.

U Beogradu se danas očekuje vedro jutro i hladno sa umerenim, mestimično i jakim mrazem. Vetar slab i umeren severni, krajem dana u skretanju na zapadni i severozapadni.

U utorak ujutru umeren, lokalno i jak mraz, tokom dana promenljivo oblačno sa sunčanim periodima i hladno. U većini mesta od -3 do 0 °C , samo u Timočkoj krajini oko 2 °C. Naoblačenje, ponegde sa slabim snegom, koje će u utorak krajem dana zahvatiti severne krajeve, u sredu će se proširiti i na ostale predele Srbije.

Zatim sledi postepeno toplije vreme, mestimično sa slabim snegom, a u petak tokom dana u nižim predelima moguća je pojava kiše ili susnežice. Od četvrtka porast i jutarnjih i dnevnih temperatura, pa će temperatura biti u granicama proseka za kraj januara.

1 / 4 Foto: Profimedia

Екstrеmnо hlаdnо vrеmе prеdstаvljа оzbiljnu situаciјu kоја kоd оsоbа које sе izlаžu оvim vrеmеnsкim uslоvimа zа pоslеdicu mоžе imаti tеšке коmpliкаciје zdrаvstvеnоg stаnjа. Dоdаtni fаktоr rizikа zа bоrаvак u еkstеrnim prоstоrimа, u tоku еkstrеmnih hlаdnоćа је čеstа prоprаtnа pојаvа vеtrа, štо dоdаtnо ubrzаvа оdаvаnjе tеlеsnе tоplоtе, а sаmim tim i nаstаnаk prоmrzlinа i drugih štеtnih pоslеdicа pо zdrаvljе izlоžеnih оsоbа, navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dodatni faktor rizika u uslovima ekstremne hladnoće predstavlja i učešće u saobraćaju, s obzirom na pojavu leda na putevima. U slučaju neophodnosti izlaska iz urbanih celina u kojima je uspostavljeno redovno čišćenje i odmrzavanje putnih pravaca, ne savetuje se kretanje na duže relacije vozilom bez pratnje, s obzirom na mogućnost zastoja usled snežnih nanosa, u izolovanoj sredini, bez dostupne pomoći, što za posledicu može imati hipotermiju i eventualni smrtni ishod.

Prolongirano izlaganje veoma niskim temperaturama vazduha (temperature smrzavanja) može za posledicu imati ozbiljne kliničke manifestacije poput rovovskog stopala, promrzlina i hipotermije.

Kako navode u preporukama iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u upozoravajuće znake spadaju:

- Nеkоntrоlisаnо drhtаnjе, nејаsаn i nеrаzgоvеtаn gоvоr, nеsprеtni pокrеti, оsеćај zаmоrа i коnfuznо pоnаšаnjе.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.