NOSIMO MASKE VIŠE OD DVE GODINE, A NIKO NIJE ZNAO FUKCIJU PLAVE STRANE! Rešena je i najveća dilema nošenja (VIDEO)
Maska, Foto: Tiktok printscreen

neverovatno

NOSIMO MASKE VIŠE OD DVE GODINE, A NIKO NIJE ZNAO FUKCIJU PLAVE STRANE! Rešena je i najveća dilema nošenja (VIDEO)

Na ovaj video snimak odmah je odreagovao jedan doktor koje je rekao kako taj način nošenja maske nije nikako ispravan i nije tačan

Objavljeno: 09:58h

Celi svet već više od dve godine se bori protiv užasne pandemije korona virusa koja na je donela sve ružno a ništa dobro. Čak i najveće ekonomske sile pokleknule su pred ovom počasti koje nikako da se rešimo, a pojavile su se i vakcine, nekoliko vrsta njih, donešeno je i nekoliko mera predrostrožnosti kohih svi moramo da se pridržavamo kako se virus ne bi širio.

Tako je jedna od tih mera jeste i obavezno nošenje zaštitne maske na lice, koju mnogi nose na razne načine, a ist tako od samog početka pojave korona virusa pojavile su se i razne maske sa raznim nivoima zaštite. Mi vam u nastavku teksta donosimo jednu priču, tačnije jedan video snimak na kojem jedna devojka pokazuje kako se pravilno nosi maska, a s tim da je ona poazala kako se beli deo okrene spolja, dok plavi ide do usana.

@dr.karanr Answer @Spiritual Goon time for school! #schoolwithdrkaran ♬ original sound - Dr Karan Raj

Ali, na ovaj video snimak odmah je odreagovao jedan doktor koje je rekao kako taj način nošenja maske nije nikako ispravan i nije tačan. Naime, radi se o tome da ovakva maska ima tri sloja, a svaki od njih ima svoju funkciju i to: plavi sloj je vodootporan, središnji deo blokira čestice, a poslednji deo apsorbuje vlagu, tako da ukoliko masku okrente tako da je plavi sloj do vas, samo će se pokvasiti jer zapravo ostala dva, bela sloja imaju tu najveću funkciju blokade čestica, recimo od kašlja i kihanja. Evo kako je to on zapravo objasnio.. Koje je vaše mišljenje o ovome?

1 / 4 Foto: Profimedia

Inače, u doba korona virusa, svi nam govore kako je higijena jedino što nas može sačuvati od ove opasnosti koja uzima sve više maha.

Ukoliko ste bili napolju: u gradu, prodavnici, apoteci, na poslu ili gradskom prevozu, savetujemo vam da uradite sledeće:

Na javnim mestima obavezno nosite hirurške rukavice i masku. U nedostatku istog, nosite zimske rukavice i maramu preko nosa i usta.

Izbegavajte kontakte (rukovanje, grljenje) i naslanjanje na bilo koju površinu. Izbegavajte sedanje u gradskom prevozu.

Gel za dezinfekciju, Dezinfekcija, Pranje ruku, Higijena
foto: Profimedia

Kada dođete kući:

Izujte se ispred vrata;

Skinite rukavice, ako ste ih nosili (jednokratne rukavice se bacaju u kantu, a zimske rukavice moraju da se operu u mašini za veš na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa).

Skinite masku (marama se pere u mašini)

Skinite sa sebe odeću i sve sem jakne stavite u mašinu na pranje.

Temeljno operite ruke, umijte se.

Koristite papirne ubruse da se obrišete ili peškir koji je samo vaš, a koji ćete menjati svaki dan.

Obuću isprskajte asepsolom i ostavite ispred vrata (možete plitko korito naspete mlakom vodom i sredsvom za dezinfekciju, pa u tom rastvoru operete čizme, patike, cipele).

Dezinfikujte vrata, rukohvate, bravu, svetla, zvonce i td.

Nakon svega ovog, opet operite ruke sapunom i vodom.

Tek kada uradite ovo, možete da pozdravite ukućane.

Napomena: Dok traje virus, preporuka je da svi ukućani imaju svoj peškir za ruke i lice koji će se na kraju dana menjati.

1 / 6 Foto: Profimedia

Pribor za jelo mora da se dobro opere i sterilizuje.

Stvari koje donosite iz prodavnica moraju da se pažljivo unesu u kuću. Naprimer, namirnice poput jogurta, mleka, flaše soka moraju da se operu pre nego se stave u frižider.

Vodite računa o higijeni, ona je pola zdravlja.

Napomena: Kako je sada došlo do pojave flurone, a omikron napreduje velikom brzinom veoma je važno pridržavanje mera i nošenje maske. Na taj način štitimo svoje, ali i tuđe zdravlje i otežavamo koroni put. U Srbiji raste broj zaraženih, što može biti i posledica neodgovornosti građana u tom smislu. Kod nas se relativno mali broj ljudi pridržava epidemioloških mera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.