ŠTA JE UZROK NESTAŠICE VODE NA KOPAONIKU?
Kopaonik, Foto: printscreen/youtube

kopaonik

ŠTA JE UZROK NESTAŠICE VODE NA KOPAONIKU?

Zbog naglog topljenja snega, većeg priliva zamućene vode, a ograničenog kapaciteta pogona za prečišćavanje u većem broju hotela i vikendica slavine su dva dana bile suve Raščanski komunalci su to rešili, ali ne zastalno.

Objavljeno:

Kopaonik odavno pritiska obimna gradnja, pa su sve učestaliji ekscesi zbog nedostatka vode, a posebno usled stare kanalizacije, koje u većem delu turističkog naselja i nema. Bez pomoći države nema skorijeg rešenja.

Tokom proteklih praznika skoro trideset hiljada ljudi boravilo je na Kopaoniku. Zbog naglog topljenja snega, većeg priliva zamućene vode, a ograničenog kapaciteta pogona za prečišćavanje u većem broju hotela i vikendica slavine su dva dana bile suve Raščanski komunalci su to rešili, ali ne zastalno. Takođe, sličnim privremenim rešenjima, najčešće dok traje sezona skijanja, pribegava se i kada je u pitanju odvođenje otpadnih voda jer pucaju ili se zapuše preuske i stare kanalizacione cevi i začas se proširi neprijatan miris u samom turističkom naselju. Ta situacija je još nezgodnija tamo gde kanalizacione infrastrukture uopšte nema, poput velikog vikend-naselja nedaleko od samog centra Kopaonika.

Kopaonik
foto: Rts/Printscreen

Uprkos tome, gradnja na ovoj planini godinama ne prestaje, a kako nam je svojevremeno objašnjavao Radomir Jaćović, direktor raščanskog komunalnog preduzeća: ,,Postojeća kanalizaciona mreža u špicu sezone, kada na Kopaoniku boravi i po trideset hiljada ljudi, dovoljna je tek za pranje zuba.”

– Neophodni su, potvrdio nam je i pre nekoliko dana Jaćović, duplo širi kolektori, promera najmanje 400 milimetara. To važi za centar turističkog naselja. A što se tiče vikend-naselja, gde postoji oko dve hiljade objekata i gde se, takođe, uveliko gradi, vlasnici i dalje kopaju septičke jame, često u blizini izvora i bunara pošto tamo nema ni vodovodne mreže, i to je zaista opasna ekološka pretnja – naglasio je Jaćović.

U nastavku razgovora s njim ponavljamo staru priču kako se kanalizacioni otpad iz najužeg centra turističkog naselja odavno i ne prečišćava. Postrojenje koje je kupljeno i montirano osamdesetih godina radilo je samo jednu zimsku sezonu, a onda se pokvarilo i tek tada je utvrđeno kako nije za tako niske temperature. Stoga sav kanalizacioni otpad odlazi u Repuški potok, pa dalje niz kopaoničke padine, u druge potoke i reke.

– Mi godinama beležimo svaki ekološki incident na prostoru Nacionalnog parka „Kopaonik”. Na to, i usmeno i pismeno, upozoravamo nadležne i lokalne i državne organe, ali se stanje ne popravlja – rekao nam je Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka „Kopaonik”.

Ipak, postoje neke nade da će se uskoro početi sa ozbiljnijim rešavanjem nevolja u vezi s kopaoničkom vodovodnom i kanalizacionom mrežom. Direktor Jaćović nam je to potvrdio i objasnio:

– Urađen je idejni projekat za novu kanalizacionu mrežu i ugradnju opreme za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, plan je i proširenje kapaciteta postrojenja za pijaću vodu, zamenu vodovodnih cevi i dovođenje vode do vikend-naselja koje je, takoreći, mali grad – kaže Jaćović.

– Mi već pet godina tražimo trajno rešenje i prvi put imamo obećanja da će nam realizaciju projekta za novu kanalizacionu mrežu i opremu za prečišćavanje otpadnih voda pomoći Ministarstvo za ekologiju. Prema ranijim proračunima, reč je o sumi od oko 26 miliona evra, a za izgradnju dva nova bazena i zamenu vodovodnih cevi dva miliona evra od Kancelarije za javna ulaganja. I jedan i drugi posao ovde se moraju obavljati istovremeno. Računamo da možemo početi na proleće, ali će to potrajati dve-tri godine – kaže za ,,Politiku” Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška.

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.