OBIČAJI KOJI BI TREBALO DA SE ISPOŠTUJU NA SVETOG JOVANA: Svaki VERNIK zna da OVO NIKAKO NE SME DA SE URADI
Krst, Foto: Marina Lopičić

VEROVANJA

OBIČAJI KOJI BI TREBALO DA SE ISPOŠTUJU NA SVETOG JOVANA: Svaki VERNIK zna da OVO NIKAKO NE SME DA SE URADI

Inače, desna ruka Jovana Krstitelja danas se kao najveća relikvija čuva u manastiru na Cetinju, uz mošti Svetog Petra Cetinjskog i deo Časnog krsta

Objavljeno:

Odmah posle Bogojavljenja, pravoslavni vernici slave dan Svetog Jovana, po predanju - kuma Isusa Hrista, budući da ga je upravo on krstio u reci Jordanu.

Svetitelj je bio uzor časti i poštenja, pa se zato baš na njegov dan, 20. januara, mnogi vernici međusobno bratime ili započinju kumstvo. Zato se kaže: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom", a ova izreka poziva na duhovno srodstvo, jače od onog po krvi i mleku.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Sveti Jovan je najavljivao je dolazak Mesije, pa ga zovu i Preteča, a krštavao svakog ko bi se pokajao. Stradao je zbog svoje vere, po naredbi cara Iroda, a u spomen na svetitelja, mnogi Srbi slave njegovu slavu. Smatra se da je treća po broju svečara, odmah iza Svetog Nikole i Svetog arhanđela Mihaila.

Veruje se da se na Jovanjdan dešavaju razna čuda zahvaljujući pomoći ovog svetitelja, pa vernici poštuju brojne običaje u znak sećanja na njega. Tako, na primer, ne uzimaju u ruke nož, deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje - ni jabuka, ni sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Inače, desna ruka Jovana Krstitelja danas se kao najveća relikvija čuva u manastiru na Cetinju, uz mošti Svetog Petra Cetinjskog i deo Časnog krsta.

(Espreso / Lepa & Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.