KAKO JE ČILEANAC POSTAO ''SRPSKI UNUK''? Sluša Sinana, voli rakiju i trubače, zaljubljen je u našu SRBIJU! (VIDEO)
Eksekjel Videla, Foto: Privatna arhiva, Stefan Kojić

čileanac u beogradu

KAKO JE ČILEANAC POSTAO ''SRPSKI UNUK''? Sluša Sinana, voli rakiju i trubače, zaljubljen je u našu SRBIJU! (VIDEO)

Rođen je u Santjagu, 31. jula 1988. godine i od malih nogu je slušao o Jugoslovenima. Kao malenom dečaku, tada mu je Jugoslavija delovala kao daleka zemlja koju često poseti u snovima...

Objavljeno:

Čileanac po rođenju, ''srpski unuk po opredeljenju'', Eksekjel Videla nam dolazi iz Santjaga, glavnog grada Čilea.

Eksekjel Videla
foto: Stefan Kojić

Rođen je u Santjagu, 31. jula 1988. godine i od malih nogu je slušao o Jugoslovenima. Kao malenom dečaku, tada mu je Jugoslavija delovala kao daleka zemlja koju često poseti u snovima...

''Moj otac mnogo voli istoriju, pa sam kao dete slušao dosta priča o Jugoslaviji i vašem narodu. Znao je mnogo o tadašnjim dešavanjima na jugoslovenskoj sceni i generalno o Balkanu. Sećam se da sam kao mali sedeo na stolici i upijao svaku njegovu reč kao sunđer. Slušao sam toliko toga o tom borbenom duhu Jugoslovena i divio se svemu kroz šta vaš narod prolazi'', priča ovaj mladić za Espreso.

Jedna od najlepših uspomena iz detinjstva su mu dugi razgovori sa ocem, ali i kada je njihovom kućom prvi put protutnjao svima dobro poznat zvuk fiksnih telefona sa starim brojčanikom...

''Fiksni telefon je za nas bilo otkrovenje. Ono što je posebno interesantno je da smo uz telefon dobili i adresar sa pozivnim brojevima svih država sveta, njihovim glavnim gradovima i valutama ispisanim pored brojeva...Obožavao sam da se igram sa ocem i da pogađam. Dešavalo se da pogrešim, ali sa pozivnim brojem jedne zemlje, nikada...'', objašnjava mladić za naš portal.

Kada je bilo bombardovanje Srbije 1999. godine, imao je oko 10 godina.

Jesam bio dete, ali sam bio svestan bola koji vam je nanet i nesreće koje ste pretrpeli. Tada mi se rodila želja da jednog dana posetim tu zemlju koja se iz pepela rađa i upoznam narod koji je jači od svih udaraca koje mu zadaju.

Nakon osnovne i srednje škole, upisuje studije marketinga na Fakultetu za medije i komunikacije u Santjagu.

''S obzirom na to da sam godinama maštao o poseti vaše zemlje, zamišljao sam sebe kako putujem tim misterioznim predelima, upoznajem vaše ljude, učim vaš jezik. Toliko sam puta rekao sebi da ću doći u Srbiju, da sam prosto znao da mi je sudbina nju predodredila. Jednog dana sam se samo probudio sa odlukom da dođem. Pretraživao sam srpske pesme na internetu i tako čuo za Sinana Sakića, Šemsu, Đanija, Tomu Zdravkovića...Odmah sam se zaljubio u jezik već na prvo slušanje i potražio profesora koji bi me naučio srpski.

Moj prvi susret sa Beogradom je bio te davne 2016. godine. Radovao sam se kao malo dete kada mu kupite omiljenu igračku. Došao sam turistički, na dve nedelje. Znao sam da to nije poslednji put da sam tu, dodaje Eksekjel Videla.

Dočekan osmesima, dobrim raspoloženjem, srdačnošću našeg naroda, doživeo je isprva kulturni šok.

1 / 7 Foto: Stefan Kojić

Pričao nam je da se Čileanci dosta razlikuju od nas, pre svega u tome što se retko nalaze posle posla sa svojim kolegama i prijateljima na piću, kafi.

Za dve nedelje je obišao Beograd i Novi Sad, probao sarmu, ljutu prepečenicu i sve ostale naše specijalitete koji su ga, kako kaže, zbližili Srbima.

Već 2019. donosi odluku da dođe u Srbiju i da u njoj ostane, za stalno.

''Pored roditelja, imam i dve sestre bliznakinje koje su mlađe od mene. Malo su bili iznenađeni mojom radikalnom promenom života, ali su me maksimalno podržali. Srce mi je bilo puno ! Vraćam se u Srbiju da u njoj ostanem!''

Eksekjel Videla
foto: Stefan Kojić

''Nisam imao neki poseban plan u glavi šta i kako dalje. Našao sam i posao, upoznao dosta ljudi i nastavio da usavršavam jezik. Imao sam još jednu neostavrenu želju...da približim Srbima hispanski svet, ali sa akcentom da njima približim ovu predivnu zemlju u kojoj danas živim", priča mladić.

- Napravio sam profil na Instagramu na kome maksimalno promovišem Srbiju, sa svim pogodnostima koje ona nudi, od hrane, prirodnih bogatstava do gostoprimljivosti domaćina. Svaki slobodan trenutak iskoristim da saznam nešto novo i otkrijem neke nove predele'' , govori naš sagovornik i dodaje

'' Uputio sam se na Staru planinu, ne sluteći da ću tamo postati srpski unuk. Imao sam privilegiju da upoznam jednu baku Svetlanu koja me je dočekala raširenih ruku i ugostila. Ta energija na toj planini je neverovatna''.

Njegova želja je da proputuje celom Srbijom, isproba sve naše specijalitete, zavoli još više jezik i kulturu, a mi mu želimo da svaki svoj san ostvari i da i dalje promoviše Srbiju na pravi način.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.