"NE MOŽEMO DA KAŽEMO DA JE OVO KLASIČNA PREHLADA!" Dr Timotijević otkrila na koje tegobe se žale zaraženi pacijenti
Dr Timotijević, Foto: Printscreen/RTS

omikron soj

"NE MOŽEMO DA KAŽEMO DA JE OVO KLASIČNA PREHLADA!" Dr Timotijević otkrila na koje tegobe se žale zaraženi pacijenti

Koliko treba da nas brinu rekordne korona brojke i sve što je doneo omikron.

Objavljeno:

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je najveći broj pacijenata koji dođe u tu ustanovu nevakcinisano. Ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, ima pacijenata i sa komplikacijama, ističe pulmolog. Jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija, zaključuje dr Timotijević.

Koliko treba da nas brinu rekordne korona brojke i sve što je doneo omikron.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da smo svedoci da svakodnevno raste broj pacijenata koji su zaraženi omikron sojem.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Sve nas to brine i još strašnije je da će taj broj rapidno rasti u periodu pred nama", ističe Timotijevićeva.

Podseća da je 6. marta 2020. registrovan prvi oboleli u Srbiji zvanično i od tada do danas kao da nismo ništa naučili, kao da nismo ozbiljno shvtili da je virus opasan i posledice strašne.

Govoreći o pritisku na Gradski zavod, dr Timotijević je rekla da ta ustanova počinje da radi od 7 sati, i za sat vremena od jutros oko 30 pacijenata je ušlo u prostorije zavoda.

Prvi pacijenti mahom mlađi ljudi

"Tih 11.000 koji se pregledaju na primarnom nivou se preliva i na kovid bolnice, svakodnevno raste broj pacijenata kod kojih su i teže kliničke slike i zahtevaju upućivanje u kovid bolnice", podvukla je doktorka.

Zavod je ponovo u kovid sistemu od 6. januara. Doktorka kaže da su 14. decembra prošle izašli iz kovid režima i posle tri nedelje ponovo ušli.

Prvi pacijenti su bili mahom mlađi ljudi, zaraženi uglavnom na dočeku Nove godine, vremenom je krenula i starija populacija, prvi kontakti. Sledeći talas su povratnici sa zimovanja, u istoj smo situaciji u kojoj smo bili i prošle godine, nebezbedno ponašanje, nepoštovanje distance, podvukla je Timotijevićeva.

Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata koji dođu u tu ustanovu su nevakcinisani.

Na koje simptome se žale pacijenti

Timotijevićeva upozorava da to nisu tako laki pacijenti, imaju i temperature koje traju i po nekoliko dana, zastupljena je iscrpljenost, malaksalost, otežano disanje. Ne možemo da kažemo da je ovo klasična prehlada, rekla je ona.

Govoreći da li ima pacijenata sa upalom pluća, ističe da se menja situacija, ima pacijenata koji imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća, koji zahtevaju upućivanje u bolnice - to su uglavnom stariji pacijenti, koji imaju pridružene bolesti. "Ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, ima pacijenata i sa komplikacijama", dodaje ona.

Oko 20 posto zaposlenih u Gradskom zavodu je zaraženo, na bolovanju ili u karantinu. Teško je organzvati rad, sa brojem pacijenata koji trenutno primamo, broj će biti i veći, ali će i među nama biti veći broj zaraženih, kaže ona.

Na snazi je 13 protokol za lečenje. Savetuje pacijentima da se ne leče na svoju ruku, ne uzimati lekove koji su pomogli komšiji, rođaku, ako doktor prepiše terapiju onda je upotrebljavati.

Pacijenti dođu kod nas kad su ispili antibiotike, u većini slučajeva bilo je bespotrebno takvo uzimanje. Suženo nam je manevarsko polje tada, kaže ona.

Omikron i delta - posledice

Timotijevićeva kaže da su mahom blage kliničke slike kod mlađe populacije, ali kratak period je omikrom među nama, postkovid je među nama, da li od delte, vreme će pokazati šta će omikron uraditi u našoj populaciji.

Prema njenim rečima, neki pacijenti se žale i na bolove u leđima, ramenima, nogama, zglobovima, u pitanju je vaskulit koji zahvata krvne sudove svih tkiva i organa.

Koji organ će ispoljiti simptome bolesti sve zavisi od pacijenta do pacijenta, ne možemo generalizovati kliničku sliku. Lek za kovid je vakcina, imamo lekove za viruse, antibiotike ukoliko su potrebni, ali jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija, zaključila je dr Timotijević.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.