BOGOJAVLJENSKA VODICA SE PIJE NA SAMO 1 PRAVILAN NAČIN: Vernici izgovaraju 3 REČI, a ovako se PRAZNIK ČESTITA
Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

HRIŠĆANSTVO

BOGOJAVLJENSKA VODICA SE PIJE NA SAMO 1 PRAVILAN NAČIN: Vernici izgovaraju 3 REČI, a ovako se PRAZNIK ČESTITA

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu

Objavljeno:

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a proslavlja se 19. januara i označava kraj takozvanih "nekrštenih" dana.

Ovo je dan kada se, po predanju, Bog javio tokom Hristovog krštenja. Isus je stigao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan, a on ga je dočekao rečima "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Mesija mu je odgovorio: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu".

Posle tih reči ušao je u reku, a nad njim se otvorilo nebo. Po verovanju, duh sveti je sišao na Isusa, u obliku goluba, a sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao: "Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji".

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu.

sveće, crkva, spc
foto: Nebojša Mandić

U znak sećanja na ovaj trenutak slavi se, na Bogojavljenje, objavljivanje Bogočoveka. U pravoslavnim hramovima ili portama se na ovaj dan osveštava vodica.

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina (uz drugi gutljaj) i Svetoga Duha (uz treći gutljaj). Srbi posebno veruju u lekovitost bogojavljenske vodice koja se iz crkve nosi kući i čuva kao čudotvorna sveta tečnost. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Običaji na Bogojavljenje spadaju u najlepše narodne običaje koji i danas žive. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

(Espreso / Lepa & Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.