POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA Da se čuje glas svake žene u Beogradu
Irena, Foto: Kurir

rodna ravnopravnost

POBOLJŠANJE POLOŽAJA ŽENA Da se čuje glas svake žene u Beogradu

Kroz niz aktivnosti u proteklih šest godina, koliko postoji Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, nastojali smo da podižemo svest da jedino društvo u kojem muškarci i žene imaju jednake mogućnosti za život i rad može da se razvija i napreduje, kaže na početku intervjua za Kurir Irena Vujović.

Objavljeno: 16:26h

Veće učešće žena u političkom životu i njihova zastupljenost na odgovornim dužnostima od izuzetne su važnosti za budućnost naše zemlje.

Kroz niz aktivnosti u proteklih šest godina, koliko postoji Savet za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, nastojali smo da podižemo svest da jedino društvo u kojem muškarci i žene imaju jednake mogućnosti za život i rad može da se razvija i napreduje, kaže na početku intervjua za Kurir Irena Vujović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda i ministarka za zaštitu životne sredine.

Šta se promenilo otkako ste pre nekoliko godina postali predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda?

- Organizovanjem tribina, konferencija, radionica i edukativnih programa trudili smo se da podržimo i osnažimo sve žene, a na našu inicijativu i većina beogradskih opština prethodnih godina osnovala je svoje savete ili komisije za rodnu ravnopravnost. Upravo to je jedan od načina da se čuje glas svake žene u Beogradu. Poseban fokus stavili smo na borbu protiv nasilja nad ženama, kroz podizanje svesti o tom društvenom problemu i njegovu prevenciju kroz programe za ekonomsko osnaživanje žena. Naše napore su podržale i društveno odgovorne kompanije, koje su omogućile zaposlenje za više štićenica Sigurne kuće. Time im je pružena pomoć da se osamostale i izađu iz začaranog kruga nasilja. Skupština Grada Beograda 2017. godine, na predlog Saveta, usvojila je i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, a Grad se time obavezao da će slediti principe rodne ravnopravnosti, koja nije samo pitanje žena ili socijalne pravde, već je ključna za ostvarivanje društvenog razvoja i dobrobiti cele zajednice. Po pitanju rodne ravnopravnosti u Srbiji je prethodnih godina dosta urađeno i vide se rezultati. Ove godine je usvojen i krovni Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ali na tom polju moramo još mnogo da uradimo, što je zajednički zadatak i za institucije i društvo u celini.

Danas ima mnogo više žena u političkom životu. Da li to znači da su one dovoljno osnažene?

- Godinama se zalažem da žene imaju zasluženo mesto u svim oblastima društvenog života i raduje me što ih je sve više na rukovodećim pozicijama u privatnom i javnom sektoru, ali i u politici. Veće učešće žena u političkom životu i njihova zastupljenost na odgovornim dužnostima od izuzetne je važnosti za budućnost naše zemlje i naroda. Žene su pokazale da su jednako sposobne kao i muškarci da prave rezultate i da svojim znanjem i predanim radom doprinose razvoju naše zemlje, što je prepoznao i podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zastupljenost žena u Vladi i u parlamentu koju danas imamo, pokazatelj je ogromnog napretka Srbije.

Nasilje je i dalje goruća tema. U čemu bi se sastojala prevencija ovog društvenog problema?

- Sprečavanje i zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja zahteva uključivanje celokupne društvene zajednice. Podizanje kolektivne svesti i javno istupanje protiv pojava kao što je nasilje, ali i oštro kažnjavanje, jedini su način da se tome stane na put. Važno je da ohrabrimo žene da prijave nasilje, kako bi institucije mogle pravovremeno da reaguju i preduprede moguće posledice. Prema statistikama u Beogradu, najveći broj odraslih žrtava nasilja su osobe ženskog pola, koje su u najvećoj meri izložene fizičkom nasilju bračnih, vanbračnih ili bivših partnera. Zbog toga će i ubuduće aktivnosti Saveta na čijem sam čelu biti usmerene na ekonomsko osnaživanje žena koje su pretrpele nasilje u porodici, kako bi bile u mogućnosti da obezbede svoju ekonomsku nezavisnost i umanje verovatnoću povratka u nasilno okruženje.

* Intervju je objavljen u sklopu projekta koji podržava Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.