KOLIKO JE OPASAN POSTKOVID SINDROM? Struka apeluje na obavezan PREGLED nakon Korone! Depresija je ČESTA
Vladimir Sinički, Foto: Printscreen/Pink

depresija posle kovida

KOLIKO JE OPASAN POSTKOVID SINDROM? Struka apeluje na obavezan PREGLED nakon Korone! Depresija je ČESTA

Karličić dodaje da su studije dokazale da se upravo u ovom periodu psiholozima i psihijatrima, odnosno lekarima koji se bave mentalnom higijenom, javlja najviše pacijenata.

Objavljeno:

Dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za prihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", kaže da studije govore da su ljudi najdepresivniji u januaru, a da se treći ponedeljak u ovom mesecu, smatra najdepresivnijim danom u godini.

Karličić dodaje da su studije dokazale da se upravo u ovom periodu psiholozima i psihijatrima, odnosno lekarima koji se bave mentalnom higijenom, javlja najviše pacijenata.

- Kovid traje dugo, i čitava ova kriza u vezi sa koronom jeste centralni medicinski problem u svetu. Naravno da je to tema koja nas iscrpljuje za sve ovo vreme. Ono što nama ostaje je to da i dalje sprovodimo mere, da se vakcinišemo, jer čuvanje telesnog zdravlja garantuje bolje mentalno zdravlje - navodi Karličić.

Kako je dodala, korona se neće završiti tako što će sve prestati, već će svet nastaviti da živi sa virusom koji neće biti opasan, i koji neće ostavljati neke velike posledice.

- Nakon prve godine pandemije, imali smo dosta pacijenata, ali sada je on poznanica, i lakše se nosimo sa tim problemom - priča Karličić.

Govoreći o simptomimam depresije, Karličić objašnjava da se ona kod pacijenata manifestuje na različite načine.

- Za dijagnozu je potrebno vremensko trajanje, dosta kriterijuma... Prisutna je tuga, patološka tuga, tuga koja prevazilazi njene realne razloge... Čitav set simptoma koji podrazumevaju uznemirenost, razdražljivost, pad samopoštovanja, samopouzdanja... - nabrojila je doktorka.

Dr Vladimir Sinicki, specijalista kvantne medicine i radiologije, objašnjava da dosta pacijenata, nakon preležane korone, dolaze da provere organizam, što se obavlja termovizijskim skenerom.

Snimanje traje oko pola sata, nije štetno, nema kontraindikacija, ne radi se ozatvorenom prostoru. Snima se kompletan organizam. i na taj načiun možemo da vidimo sve etape bolesti, snimamo i sve organe, kosti, apsolutno sve, što je jako važno nakon preležane korone, jer može da se izbegne neka od invazivnih metoda, kao što su gastroskopija i ostalo... - rekao je Sinicki.

Sinicki kaže da je kod omikron soja, karakterističan problem sa ušima.

- Najčešće je to bol u grlu i zaglušenost uha. Ima i onih sa težom slikom, i zato je bitno da pacijenti odmah nakon preležane korone, dođu kako bi proverili zdravstveno stanje - naveo je Sinicki potom.

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.