ŠEKLER: Svaka druga testirana osoba pozitivna na korona virus! Asimptomatski nosioci zaslužni za širenje OMIKRONA
Milanko Šekler, Foto: Printscreen/TVPRVA

au

ŠEKLER: Svaka druga testirana osoba pozitivna na korona virus! Asimptomatski nosioci zaslužni za širenje OMIKRONA

Svaka druga testirana osoba pozitivna je na koronavirus

Objavljeno:

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, doktor Milanko Šekler rekao je za RTS da su istraživanja pokazala da od 16 do 30 odsto zaraženih omikronom su asimptomatski slučajevi i to je mogući razlog što se ovaj soj virusa tako brzo širi. Asimptomatski nosioci glavni razlog cunamija ovog slučaja, istakao je Šekler.

Svaka druga testirana osoba pozitivna je na koronavirus. Virusolog Milanko Šekler rekao je gostujući u Jutarnjem programu da se ogroman broj ljudi ne testira iako ima simptome jer izbegava da reka po hladnoći u redu.

Prema njegovim rečima, ogroman broj je onih koji ne potvrde infekciju, ako se jedan član porodice zarazi svi se izređaju, tako da to ukazuje da je broj zaraženih na dnevnom nivou stogao do 20.000, a možda i do 30.000 pozitivnih na koronavirus.

1 / 19 Foto: Profimedia

"Skraćivanje vremena karantina je iz razloga što je veliki broj obolelih i ne bi imao ko da radi, a praksa pokazuje da su posle 7, 8 sada zaraženiu malo infektivni da bi mogli nekog da zarazi. Oni i dalje imaju virus u sebi, ali ne dovoljne količine da nekog zaraze", istakao je Šekler.

Dodao je da istraživanja pokazuju da ako je neko primio i buster dozu 90 posto su šanse da neće biti hospitalizacije.

"Rano je da se priča o četvrtoj dozi vakcine. U Izraelu je usvojena četvrta doza samo za zdravstvene radnike i one čiji je imuni sistem kompromitovan. Verujem da četvrta doza neće biti potrebna. Sa tri doze pristojna zaštita se postiže", naglasio je virusolog.

Napomenuo je da treća doza vakcine daje i viši i duži nivo zaštite od nekoliko puta.

"Trenutno je omikron nadvladao, ali još uvek ima i delte. Ima još onih koji se žale da su izgubili čulo mirisa i ukusa, što je specifično za delta soj, ali se retko javlja kod omikrona", rekao je.

Naveo je istraživanje u Južnoj Africi, odakle je krenuo omikron soj, koje je pokazalo da od ukupnog broja hospitalizovanih zaraženih omikronom svega 4 odsto premine, dok je od delta soja to 21 posto.

Treba napomenuti, kako je rekao da je u Južnoj Africi vakcinisanost stanovništva ispod 30 posto i da će rezultati u zemljama sa većom vakcinacijom biti bolji.

"Pojavilo se ispitivanje da oni koji su bolovali od humanih koronavirusa njihov ćeliski imunitet daje odličnu zaštitu protiv kovida 19, to jasno ukazuje da omikron može da postane humani koronavirus peti po redu pošto ih do sada ima četiri", naveo je Šekler.

Ističe da su maske apsolutno efikasne i kod ovog soja kao i za deltu, a sigurno je duplo lakše prenosiv od delte, potrebno je manje virusnih čestica da biste se zarazili, pa je neophodno čuvati se duplo u odnosu na deltu da se ne biste zarazili.

"Ovo nije voljno prokužavanje, ovo je volja koronavirusa da nas prokuži, prokužavanje dolazi kao sudbina. Brojke koje se izgovaraju poput onih u Francuskoj da je po 300.000 novozaraženih, voleo bih da uz njih ide i broj umrlih, videćete da su brojke po nekoliko desetina puta niži nego pre par meseci. Na 25.0000 u Velikoj Britaniji umiralo je 1.500 ljudi, dok sada na dnevnom nivou na 200.000 umire 150 do 200. Značajno se smanjila smrtnost", naveo je Šekler.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.