"ONA JE PRAVI ANĐEO, KORONA JOJ JE POJELA PLUĆA": Devojčica (16) iz Užica se MESECIMA borila za ŽIVOT!
Institut za majku i dete, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

tuga

"ONA JE PRAVI ANĐEO, KORONA JOJ JE POJELA PLUĆA": Devojčica (16) iz Užica se MESECIMA borila za ŽIVOT!

Podsećamo, devojčica od 16 godina je iz Užica i bila je učenica treće godine srednje škole, ranije je rekla prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžerku poslala na dalje lečenje u Beograd

Objavljeno:

Četiri meseca trajala je borba devojčice (16) iz Užica sa korona virusom,a danas su stigle strašne vesti - pre tri dana ona je preminula na Institutu za majku i dete u Beogradu nakon nadljudske borbe lekara za njen život.

- Četiri meseca nakon mukotrpne borbe lekara, devojčica je nažalost preminula. Dali smosve od sebe i više od toga i svima nam je mnogo žao - rekli su nam iz ove ustanove.

Ttinejdžerka je nakon mesec dana provedenih na respiratoru bila bolje, pa je premeštena na mehaničku ventilaciju. Bila je svesna i probuđena iz veštačke kome, čak je i pitala kada će ići kući, ali nažalost stanje se naglo pogoršalo i na kraju je došlo do fatalnog ishoda.

Pulmolog prof. dr Predrag Minić s Instituta za rekao je tada Kurir da je devojčica bila svesna i da se nada najboljem, ali već tada ipak bio oprezan.

- Devojčica se osvestila, razgovara sa nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumemo šta kaže. Tražila nam je da pije vode, pitala je kada će da ide kući. Bogami, sam sada zaista optimista iako je i dalje na mehaničkoj ventilaciji - kazao je tada dr Minić.

Podsećamo, devojčica od 16 godina je iz Užica i bila je učenica treće godine srednje škole, ranije je rekla prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžerku poslala na dalje lečenje u Beograd.

- Ona je početkom septembra imala upalu grla, bila negativna na kovid, lečena antibioticima. Dobila je potom infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno oborila imunitet i na organizam koji nije imao čime da se brani došao je kovid, potvrđen i testom. Usledila je obostrana upala pluća, smeštena je kod nas, bila je stabilna, na kiseoničkoj potpiori, sa stabilnom saturacijom. Noć pred odlazak na Institut naglo joj je pala saturacija, bio je to početak citokinske oluje, skener je pokaza masivniju upalu pluća - rekla je tada dr Savić Božović.

U Institutu je bila u pocetku stabilno, na odeljenju pulmologije.

- Slala mi je i poruke. Ona je jedno predivno, predobro dete, uvek vesela, pravi anđeo. I posle 3-4 dana došlo je do još jednog naglog pogoršanja, morali su da je prikljuce na respirator. Korona joj je pojela pluća - plakala je tada doktorka dok je pričala.

1 / 5 Foto: Profimedia

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.