ZAVEJANA CELA SRBIJA, DANAS I DO -20 STEPENI: Novi ledeni talas stiže USKORO!
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

PRAVA ZIMA

ZAVEJANA CELA SRBIJA, DANAS I DO -20 STEPENI: Novi ledeni talas stiže USKORO!

Novo naoblačenje se očekuje u ponedeljak krajem dana, a tada je moguća i kiša

Objavljeno:

Srbija će još danas biti u dubokom minusu, okovana snegom i ledom. Jutarnja temperatura biće čak -20 stepeni u pojedinim mestima, dok će u toku dana biti najviše -2. Kako tvrde meteorolozi, toplije vreme i temperature iznad nule očekuju se od vikenda, a novi hladni talas sledi posle 25. januara.

Niske temperature koje se neće popeti iznad nule očekuju se i danas. Prema rečima meteorologa, tako će biti sve do vikenda, kada će se temperature popeti iznad nule. Očekuje se topljenje snega i znatno prijatniji vikend. Posle toplijeg vikenda uslediće kratkotrajno zahlađenje od 18. januara, ali bez velikih hladnoća. Novi ledeni talas sa snegom moguć je tek posle 25. januara, najavljuju prognostičari.

Oprez!

Narednih dana biće neophodna velika opreznost zbog poledice i veoma klizavih puteva AMSS

Najhladnija Sjenica

Kako ističe meteorolog sajta "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić, danas nas još očekuje ledeni dan, a minimalna jutarnja temperatura biće od -15 do -7 stepeni.

- Najhladnije će biti u predelima s vedrim vremenom i tamo gde je tlo pod snegom. U Sjenici se očekuje temperatura i od -20 stepeni. Tokom dana biće suvo sa sunčanim intervalima. Dakle, danas nas u mnogim predelima Srbije očekuje ledeni dan, a i narednih dana biće neophodna velika opreznost zbog poledice i veoma klizavih puteva i trotoara - upozorava Đurić.

Prevrnuo se autobus kod Kruševca

Više osoba je povređeno u utorak uveče kada je sleteo s puta i potom se prevrnuo autobus prevoznika "Zhitia turs" u mestu Veliki Kupci kod Kruševca. Lakše je povređeno 17 ljudi.

Reč je o autobusu koji saobraća na relaciji Priština-Grac, a saobraćajna nesreća se desila oko 22 sata. Povređeni su prevezeni u kruševačku bolnicu. Vozilo se prevrnulo na deonici puta Kruševac-Brus, u blizini sela Veliki Kupci, u utorak oko 21.45 časova.

Pretpostavlja se da su putnici većinom Albanci iz južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija. Iz za sada neutvrđenih razloga došlo je do prevrtanja autobusa s kosovskim tablicama. Autobus se kretao pravcem prema Kruševcu. U jednom trenutku vozač je izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u levu traku, nakon čega se prevrnuo van kolovoza na bočnu stranu. Na lice mesta je u kratkom roku stigla ekipa Hitne pomoći. Prema prvim informacijama, nema teže povređenih putnika.

Prema njegovim rečima, u petak sledi otopljenje.

- Tokom dana će u svim predelima biti osetno toplije, maksimalna temperatura biće od tri stepena na jugoistoku do šest na severozapadu Srbije. Za vikend i u ponedeljak biće promenljivo oblačno, uz slab mraz ujutro i temperature koji stepen ispod nule. Tokom dana temperature će biti oko proseka za ovo doba godine, od dva do osam stepeni Celzijusovih, u ponedeljak se može očekivati i do 10 stepeni - najavljuje Đurić.

Oprez na putevima

Zimske službe redovno čiste puteve, a vozačima se savetuje veliki oprez na krivinama, mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se zbog loših vremenskih uslova savetuje pažnja prilikom vožnje, a Auto-moto savez Srbije upozorio je na hladno vreme i opasnost od proklizavanja vozila zbog snega i leda na kolovozima.

1 / 5 Foto: RINA

- Iako je sneg padao nekoliko dana i zavejao pojedina mesta, stanje na putevima je zadovoljavajuće, a na kolovozima najviših prioriteta ima do pet centimetara snega - napominju iz "Puteva Srbije". Kada su teretna vozila u pitanju, za kamione sa prikolicom i šlepere postoji zabrana na teritoriji Zaječara, Bora, Ivanjice, Užica i Čačka.

Ponovo sneg

Novo naoblačenje se očekuje u ponedeljak krajem dana, a tada je moguća i kiša.

- Oko 18. januara očekujemo zahlađenje, a kada je reč o snegu, još je rano precizirati informacije o tome - ističe on.

Ipak, jače zahlađenje i novi duboki minus mogli bismo da očekujemo posle 25. januara. Meteorolog Marko Čubrilo kaže za Informer da za sada deluje da nas novi talas hladnoće očekuje krajem januara.

- Do 25. januara verovatno nećemo imati ovako hladno vreme kao juče i danas, a ne bi trebalo da bude ni većih snežnih opadavina. Biće zahlađenja, ali ne i ledenih dana, i to će sve biti u okvirima proseka za ovo doba godine. Na kraju januara biće osetnije hladno, konkretno, posle 25. januara imaćemo periode u minusu tokom celog dana, kao i sneg u nižim krajevima. Taj talas bi trebalo da bude kao ovaj sada, s temperaturama koje smo imali juče i danas - zaključuje Čubrilo.

Prognoza za narednih pet dana

dan minimalna/maksimalna temperatura

četvrtak od -15 do -2 promenljivo oblačno petak od -9 do 9 sunčano subota od -1 do 6 oblačno nedelja od -3 do 8 umereno oblačno ponedeljak od 1 do 10 oblačno

Visina snega po gradovima i planinama

mesto visina u cm

Kopaonik 80 Zlatibor 38 Kragujevac 34 Požega 30 Kraljevo 28 Crni vrh 28 Sjenica 27 Beograd 20 Smederevska Palanka 20 Valjevo 19

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.