GRADONAČELNICI TRI GRADA NA JEDNOM MESTU! Srpska Atina zvanično preuzima prestižnu titulu
Tri gradonačelnika na jednom mestu, Foto: GRAD NOVI SAD

PORUKA GRADONAČELNIKA TRI GRADA IZ REGIONa

GRADONAČELNICI TRI GRADA NA JEDNOM MESTU! Srpska Atina zvanično preuzima prestižnu titulu

Jedinstvena i prestižna titula, smatra se jednim od najvećih evropskih priznanja, a da je reč o velikom uspehu Novog Sada, saglasni su i čelnici gradova regiona

Objavljeno:

Otpočela je jedna od najvažnijih godina za srpsku kulturu – Novi Sad će tokom 2022. nositi prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, a zvanična ceremonija preuzimanja titule zakazana je za 13. januar

Otvaranje godine titule realizovaće se u okviru Dočeka, jednog od najvažnijih projekata, a 13. januar izabran je kao simbol ključnih vrednosti celog koncepta kulturne prestonice Evrope – spoj dve Nove godine, dva datuma i dva računanja vremena kroz umetnost koja ukazuje na kulturnu različitost.

Na dočeku i ceremoniji proglašenja prestonice kulture nastupiće oko 400 umetnika, a tokom godine Novi Sad ugostiće više od četiri hiljade njih.

Janković: Vučević je gradonačelnik broj jedan, priznanju se veselim kao da ga je Ljubljana dobila

Jedinstvena i prestižna titula, smatra se jednim od najvećih evropskih priznanja, a da je reč o velikom uspehu Novog Sada, saglasni su i čelnici gradova regiona.

Novi Sad
foto: GRAD NOVI SAD

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković veoma je srećan jer je ta prestižna titula u rukama Novog Sada.

- Iskrene čestitke svim Novosađanima i Novosađankama, a posebno mom kolegi Milošu Vučeviću koji je odličan gradonačelnik. Smatram da je ovo priznanje potpuno zasluženo i da je otišlo u prave ruke, a želja mi je da ga iskoristite kako bi se poboljšala infrastruktura na polju kulture. Veoma se veselim što je Novi sad dobio tu titulu, verujte kao da je dobila Ljubljana. Mi sa Novim Sadom godinama unazad imamo jako dobru saradnju, i a ponovim, Miloš Vučević je jedan od najboljih gradonačelnika na ovim prostorima – poručio je prvi čovek Ljubljane.

On je sa nama podelio i jedna momenat iz privatnog života koji ga posebno veže za Novi Sad.

- Iz Novog Sada je bio moj najbolji prijatelj. Istina da on samo fizički nije sa nama, ali Đole Balašević će u srcima i dušama svih nas živeti večno kroz pesme, sećanja, susrete sa njim. Veselite se, moji Novosađani, i nadam se sa se uskoro videmo ovde ili kod vas – poručio je Janković.

Stanivuković: Titula je priznanje za ceo naš narod, znam koliko je truda uloženo

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković ocenjuje da je velika čast to što je jedan srpski grad u novu godinu ušao kao Evropska prestonica kulture i postao prvi među evropskim gradovima u kulturi, jednoj od najvažnijih oblasti ljudskog stvaralaštva.

-Dobiti jedno takvo priznanje je zaista čin vredan poštovanja. Ponosan sam i srećan zbog Novog Sada, isto kao da je u pitanju i naša Banja Luka, jer je ovo velika stvar za naš narod. Od srca čestitam svim građanima Novog Sada, svima koji su vredno radili na putu do ovog priznanja, kao i gradonačelniku Milošu Vučeviću, jer znam koliko je truda uloženo prethodnih godina da Novi Sad bude taj koji će dobiti ovo priznanje, kaže Stanivuković i podseća da je i Banja Luka bila kandidat za ovo priznanje i da uz dodatni trud može poneti ovu titulu.

Novi Sad
foto: GRAD NOVI SAD

Stanivuković smatra da je titula koju će tokom godine nositi Novi Sad priznanje za ceo naš narod i podseća na činjenicu da ovakvo priznanje znači ozbiljan napredak.

-Ovo nije uspeh samo Novog Sada i Srbije, to je uspeh našeg naroda, jer pored doprinosa promociji kulture, ovo priznanje otvoriće vrata mnogih fondova koji će doprineti osnaživanju institucija kulture i obnovi kulturnog nasleđa- zaključuje Stanivuković.

Carević: Ovo je epohalni uspeh!

Predsednik Opštine Budva Marko Carević, smatra da je priznanje koje je dobio Novi Sad zauvek pozicioniralo ovaj grad na mapi svetske i evropske kulture.

-Želim da čestitam gradonačelniku Novog Sada gospodinu Milošu Vučeviću, njegovom timu i svim građanima na dobijanju prestižne titule Evropske prestonice kulture. Ovo je potvrda da su Novi Sad, a samim tim i Republika Srbija, u kulturološkom i svakom drugom smislu deo evropske civilizacije. Svrstavajući se među 60 gradova kojima je dodeljena ova titula Novi Sad se trajno pozicionirao na mapi svetske i evropske kulture, stavljajući kulturu u epicentar društvenog i privrednog razvoja – kaže Carević.

Novi Sad
foto: GRAD NOVI SAD

On ističe da sam naziv projekta “Za nove mostove” pokazuje otvorenost Novog Sada za novo povezivanje, novu kulturnu integraciju uz poštovanje tradicije i različitosti kao važnih vrednosti svakog društva.

-Iskreno verujem da će realizacijom ovog važnog projekta Novi Sad dodatno potvrditi svoju međunarodnu reputaciju svrstavajući se rame uz rame sa evropskim metropolama kulture, na ponos čitave Srbije, regiona i gradova pobratima kao što je Budva. Stoga želim da čestitam u svoje lično ime i u ime građana Budve na ovom ogromnom uspehu koji budi nadu za sve nas da zajednički možemo da gradimo nove mostove koji će nas spajati u svim različitostima koje su naše bogatstvo, kaže Carević.

On dodaje da je reč o epohalnom uspehu koji je pravi primer kako se vodi jedan grad.

-Čini mi veliku čast što Novi Sad i Budva kao gradovi pobratimi imaju intezivnu i bratsku saradnju, zbog čega smo i mi odlučili da krenemo putem apliciranja za EPK u narednom ciklusu. Ovaj epohalni uspeh potvrda je vizije razvoja koju personifikuje gradonačelnik gospodin Miloš Vučević. Njegovo pregalaštvo i patriotizam pravi su primer kako se uspešno vodi grad u bolju, sigurniju i lepšu budućnost.

Novi Sad rame uz rame sa Parizom, Berlinom, Amsterdamom i drugim evropskim draguljima

Podsećamo, ceo koncept u vezi sa titulom Evropske prestonice kulture oko koje se već decenijama takmiče najlepši i najuspešniji evropski gradovi osmišljen je davne 1985. godine. Tada su grčka ministarka kulture Melina Merkuri i francuski ministar kulture Džak Lang došli na ideju da se jednom godišnje, sa ciljem povezivanja gradova, promocije i negovanja različitosti, bira prestonica kulture u Evropi.

Do sada je 60 gradova ponelo ovo prestižno priznanje, a u 2022. godini sa ponosom i uz ozbiljne pripreme nosiće ga Novi Sad.

Prvi evropski grad koji je poneo titulu kulturne prestonice Evrope bila je Atina, a na listi “veličanstvenih” su i Firenca, Amsterdam, Pariz, Berlin, Lisabon, Madrid, Prag, Brisel, Đenova, Linc, Istanbul…

EPK u brojkama

Evropska prestonica kulture datira od 1985. godine:

* Od tada su 62 grada ponela su titulu EPK;

* 4.000 domaćih i inostranih umetnika učestvovao u obeležavnju EPK u Novom Sadu;

* Tokom godine biće organizovano 1.500 kulturnih događanja.

Grad Novi Sad

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.