PLANIRATE ZIMOVANJE VAN SRBIJE? Pogledajte detaljan vodič, za jednu zemlju vam ne treba NIŠTA
Zimovanje/ilustracija, Foto: Profimedia, Filip Plavčić

plan

PLANIRATE ZIMOVANJE VAN SRBIJE? Pogledajte detaljan vodič, za jednu zemlju vam ne treba NIŠTA

Ograničenja se ne odnose i na lica mlađa od 18 godina, koja putuju u pratnji odrasle potpuno vakcinisane osobe

Objavljeno:

Uprkos činjenici da epidemija kovida ne jenjava, ljubitelji snega, zimske idile i skijanja, uveliko planiraju i odlaze na omiljene inostrane destinacije za zimski odmor

Tako su se tradicionalno izdvojile omiljene destinacije naših skijaša koji vole da posećuju zimske centre u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj.

S obzirom na to da mnoge države iz dana u dan menjaju pravila za ulazak u zemlje zbog novog omikron soja, pre svakog putovanja građanima se savetuje da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, gde se redovno ažuriraju podaci o načinima ulaska u bilo koju zemlju na svetu, obavezno pogledaju šta im je potrebno za ulazak u zemlju.

1 / 2 Foto: Profimedia

Državljani Srbije koji se odluče da zimski odmor provedu u Bosni i Hercegovini treba da znaju da ova država nema ograničenja za ulazak naših turista.

Austrija

Ulazak u Austriju dozvoljen je državlajnima Srbije koji su kompletno vakcinisani bilo kojom vakcinom izuzev "Sputnjika V". Takođe, mogu da uđu i građani koji imaju potvrdu da su preležali kovid 19 u prethodnih šest meseci ili dokaz o antitelima ne stariji od 90 dana. Državljani Srbije koji nisu vakcinisani niti su preležali virus mogu da uđu u Austriju uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test urađen u prethodnih 48 sati. Neophodna je i elektronska registracija, maksimalno 72 sata pre polaska na putovanje.

Ono što nevakcinisanima znatno komplikuje turistički dolazak je obavezan karantin u trajanju od deset dana, koji je moguće prekinuti nakon petog dana, uz novi negativan PCR ili antigenski test.

Švajcarska

Građani Srbije mogu da putuju i u Švajcarsku, ali samo ukoliko su vakcinisani sa dve doze nekom od vakcina koje ta država priznaje, a u njih ne spada samo "Sputnjik V".

Ograničenja se ne odnose i na lica mlađa od 18 godina, koja putuju u pratnji odrasle potpuno vakcinisane osobe. Moguć je i ulazak uz negativan PCR test ili negativan antigenski test.

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju državljanima Srbije potreban je dokaz o kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja je dostupna u Srbiji ("Fajzer", "Sinofarm", "AstraZeneka", "Moderna", "Sputnjik V"). U Sloveniju je, bez karantina, moguće ući i sa dokazom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, uz uslov da je od pozitivnog PCR testa prošlo najmanje deset dana.

Ostalim građanima Srbije neophodan je negativan PCR test urađen pre najviše 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, čega su oslobođena deca do 15 godina starosti i putnici u tranzitu kroz Sloveniju u trajanju ne dužem od 12 časova.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.