OVE GODINE GRAĐANI SRBIJE MOGU DA SKIJAJU BEZ POTVRDE O VAKCINACIJI SAMO U OVE DVE EVROPSKE ZEMLJE: Ovo su detalji
Seničić, Foto: Printskrin/RTS, Profimedia

sezona skijanja

OVE GODINE GRAĐANI SRBIJE MOGU DA SKIJAJU BEZ POTVRDE O VAKCINACIJI SAMO U OVE DVE EVROPSKE ZEMLJE: Ovo su detalji

Seničić je istakao i da je popunjenost skijališta i drugih turističkih centara u Srbiji jako dobra, te da su do kraja raspusta mesta popunjena.

Objavljeno:

Građani Srbije u ovom periodu najviše su zainteresovani za putovanje u zemlji ili u okruženju, gde nije potreban negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji, pre svega u Republiku Srpsku, odnosno na Jahorinu koja je atraktivna zimska destinacija, izjavio je jutros direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

1 / 3 Foto: Printskrin/RTS, Profimedia

On je rekao da državljani Srbije trenutno mogu "bez problema" putovati i u Mađarsku, dok se u Italiju ne može ići turistički, već samo na lečenje ili u slučaju nekih neodložnih poslovnih obaveza, piše Tanjug. Najveće interesovanje je za skijališta u Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, kaže Seničić i dodaje da se u te zemlje može ući, ali uz neophodnu potvrdu o vakcinaciji, s tim što Sputnjik vakcina nije priznata. Turisti iz Srbije su u zimskoj sezoni zainteresovani i za Bugarsku, a Seničić podseća da se u tu zemlju može ući sa negativnim PCR testom ili uz potvrdu o vakcinaciji. Seničić je istakao i da je popunjenost skijališta i drugih turističkih centara u Srbiji jako dobra, te da su do kraja raspusta mesta popunjena.

Pravila ulaska u Mađarsku i BiH Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku sa teritorije Srbije, bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre pandemije. Nije potrebna potvrda o imunizaciji, niti negativan PCR test. Iako granična policija na aerodromu u Budimpešti ne traži od naših građana koji su u tranzitu potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test, avio-kompanije zadržavaju pravo da ulazak putnika u avion uslove posedovanjem negativnog PCR testa. Ukoliko naši državljani dolazi u Mađarsku iz neke treće zemlje (npr. sleću avionom na aerodrom u Budimpešti) ne treba da imaju potvrdu o imunizaciji ili negativan PCR test ukoliko su u tranzitu, odnosno ukoliko putuju u Srbiju bez zadržavanja u Mađarskoj. Ukoliko žele da u Mađarskoj borave neko vreme (turistički, poslovno) potrebno je da imaju potvrdu o imunizaciji koja je zvanično potrebna samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 posetilaca (sportski događaji, muzički festivali i dr), bilo da se radi o manifestacijama u zatvorenom ili otvorenom prostoru. U praksi, međutim, u većini slučajeva građani treba da pokažu potvrdu o imunizaciji prilikom ulaska na koncerte, sportsko-rekreativne objekte, muzeje, čak iako tamo trenutno boravi manje od 500 posetilaca. Za ulazak u restorane nije potrebna potvrda o imunizaciji, iako restorani imaju pravo da ulazak uslove posedovanjem potvrde o imunizaciji. U većini slučajeva, posetioci ulaze u restoarne i kafiće samo sa zaštitnom maskom, koja nije obavezna tokom boravka u ovim objektima. Nošenje zaštitnih maski je obavezno u svim zatvorenim javnim prostorima (hotelima, tržnim centrima, prodavnicama, gradskom prevozu i drugo). Ulazak u Bosnu i Hercegovinu Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz Republike Srbije. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo kovid 19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.