VAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE! Zimske gume su obavezne, a tokom vožnje morate posebno voditi računa o OVOM DETALJU
Zimske gume, Foto: Profimedia

apel

VAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE! Zimske gume su obavezne, a tokom vožnje morate posebno voditi računa o OVOM DETALJU

Damir Okanović je apelovao na vozače da drže odstojanje.

Objavljeno:

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, je istakao da se usled mokrih kolovoza dodatno produžava zaustavni put.

- Na to utiče i sneg na kolovozu, ako nemamo odgovarajuće pneumatike. To utiče i na zaustavni put i na stabilnost vozila, ali i na mogućnost izbegavanja neke saobraćajne nezgode - ističe Pešić.

Kako je dodao, istraživanje je pokazalo da je kod zimskim guma sa dubinom šare od osam milimetara, na kolovozu koji je prekriven snegom zaustavni put 31 metar, dok je sa dubinom šare od četiri milimetra na 45 metara.

- Ako je dubina šare 1,6 milimetara što je ispod zakonskog minimuma zaustavićemo se na nekih 60 metara. Dubina šare je veoma važna, što je veća, veća je i mogućnost da se savlada veća količina snega i omogući zaustavljanje - naveo je Pešić.

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da poledica ne sme da se nađe na putu i da nema odgovorajuće brzine za vožnju na ledu.

- Obaveza je putara da ne dozvole da se formira led i da se obezbede bezbedni uslovi za sobraćaj. Ako niste u mogućnosti da održavete kolovoz, potrebno je da zatvorite put - naveo je Okanović.

On je apelovao na vozače da drže odstojanje.

(Espreso/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.