NA KOPAONIKU RESTRIKCIJE VODE, A 2 ČAJA 700 DINARA: Brojni turisti BESNI! (FOTO)
Kopaonik, Foto: Zorana Jevtić, Screenshot Twitter

NA OVOJ PLANINI 30.000 TURISTA

NA KOPAONIKU RESTRIKCIJE VODE, A 2 ČAJA 700 DINARA: Brojni turisti BESNI! (FOTO)

Negoduju, naravno, brojni turisti, ali problem postoji odavno i sve je učestaliji usled prekomerne gradnje, a nedovoljnog ulaganja u povećanje kapaciteta vodovoda na planini

Objavljeno:

Dugogogodišnji problem koji se u našem najvećem zimskom turističkom centru javlja kada je maksimalna popunjenost smeštajnih kapaciteta događa se i ovih dana - nema dovoljno vode za piće. Zato se uvode restrikcije pa su, posebno u objektima na nižim kotama, slavine po celi dan suve.

Od decembra do kraja marta Kopaonik vrvi od turista, a lokali koji su na samim stazama ili omiljeni skijašima - "drže" visoke cene u odnosu na objekte koji su malo izolovani, pa čak i u odnosu na Beograd. S jedne strane je razumljivo da cene budu više, jer stanovnici Kopaonika i okolnih mesta žive od sezonskog turizma i ugostiteljstva, posebno imajući u vidu da je ova planina najposećenija zimi, ali sa druge strane nije u redu što se na takve cene uvodi restrikcija vode.

Negoduju, naravno, brojni turisti, ali problem postoji odavno i sve je učestaliji usled prekomerne gradnje, a nedovoljnog ulaganja u povećanje kapaciteta vodovoda na planini. Zato su pojedini veći hoteli taj problem rešavali samostalno, bušenjem do pronalska vode u dubini zemljišta pa tako ovih dana, kada na Koponiku boravi oko tridesethiljadaturista, u njima nema nevolja sa dotokom vode.

Kopaonik
foto: Zorana Jevtić

"U vreme restrikcija obezbedili smo cisterne sa vodom za piće, a do nestašice vode krajem protekle nedelje došlo je usled neusklađenih kapaciteta fabrike za preradu vode iz Draganjskog potoka i prekomerne potrošnje. Tečnije rečeno, imali smo veliku mutnoću vode koja u fabriku dotiče a do toga je došlo zbog visoke temperature i topljenja snega, što se u ovom periodu retko dašava. Stoga smo objekte na nižim kotama protekle subote i nedelje bili prinuđeni čak i da sa vodovoda isključimo", rekao je direktor JKP "Raška" Radomir Jaćović i dodao:

"Tako smo uspeli da u fabrici prerađenom vodom dopunimo rezervoare i da delimičnim zavrtanjem slavina na vodovodu prema tim nižim kotama smanjimo pritisak, pa i prekomernu potrošnju. Na taj način uspeli smo da uspostavimo ravnotežu i od početka ove nedelje više na Koponiku niko nema nevolja sa nestašicom čiste vode za piće", ističe Jaćović, dodajući da se poodavno već radi na projektu za dugoročno rešavanje problema vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Kopaoniku.

Račun na Kopaoniku
foto: Twitter/Printscreen/@poludomacica

Podsetimo, na Kopaoniku maltene svuda ćete tri pića u proseku platiti 1.000 dinara: kuvano vino je oko 300, kapućino i espreso idu čak do 280 dinara... Osim toga, u atraktivnim buticima, sa ski i sportskom opremom, nema nikakvih sniženja, pa se pripremite na priličan trošak ako vam nešto zafali.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.