ŠTA JE KATASTARSKI ALARM?
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

rgz

ŠTA JE KATASTARSKI ALARM?

Vučetić je kazao da je danas počeo sa radom jedan potpuno digitalan način komuniikacije između dva državna sistema - katastarskog informacioniog sistema i pravosudnog informacionog sistema na koji su zakačeni, na primer, javni beležnici, tako da se potpuno razmenjuju podaci bez mogućnosti da dođe do neke greške

Objavljeno:

Katastarski alarm je nova aplikacija Republičkog geodetskog zavoda i namenjena je prvenstveno građanima i privredi, izjavio je danas Darko Vučetić iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Vučetić je za televiziju Tanjug rekao da nova aplikacija alarmira vlasnika nepokretnosti ili bilo koga ko ima pravni interes da se nešto dešava sa njegovom nepokretnošću - da je neko podneo zahtev za neku promenu, bilo kakav zahtev, promenu za nosioca prava, zahtev za upis neke zabeležbe, hipoteke ili izvršenja.

Kada dođe u sistem Republičkog geodetskog zavoda građanin, vlasnik nepokretnosti dobija obaveštenje na imejl adresu sa brojem predmeta i njegovim kratkim opisom, naveo je Vučetić.

- Mislimo da je ovo jedna vrlo korisna aplikacija i za preventivu svih tih nekih zoupotreba koje mogu da naude nepokretnosti ili vlasniku nepokretnosti, i pojavom ove apikacicje mislimo da će i odnosi među ljudima i u društvu se promeniti što se tiče same nepokretnosti, istakao je on.

Vučetić je kazao da se nalog otvara tako što se na sajtu rgz.vog.rs u delu usluge popuni elektronski potpisan zahtev koji se šalje na imejl adrsesu i u roku od 10 sekundi se dobija obaveštenje o nalogu.

Što se tiče upisa u katastar, kako je rekao, kada je reč o novim predmetima počev od jula 2018. RGZ je efikasan i brz, što je rezultat reforme započete uz pomoć Vlade i digitalizacije novog informacionog sistema, tako da se sada za četiri dana rešava svaki predmet i na drugom stepenu za 60 dana.

I dalje postoji problem sa starim predmetima i to se rešava u skladu sa mogućnostima, naveo je Vučetić.

Prema njegovim rečima, novim Zakonom iz jula 2018. sistemski je rešeno to pitanje.

Ono što pravi razliku je zahtev o upisu na osnovu starih isprava na osnovu zakona iz druge polovine 20. veka i tu ne postoji digitalizacija, a problem predstavljaju i nedefinisani odnosi, naglasio je on.

RGZ, kako je kazao, kako bi optimizovao procese, zapošljava ljude, uvodi neke nove alate koji će da pomognu ljudima, ali s druge strane radi i na sistemskom rešavanju izmenom zakona i uvđenjem tih nekih starih isprava i starih predmeta u digitalni svet.

- Formirana je radna grupa i nadam se da ćemo do rešenja doći brzo, naglasio je on.

Vučetić je kazao da je danas počeo sa radom jedan potpuno digitalan način komuniikacije između dva državna sistema - katastarskog informacioniog sistema i pravosudnog informacionog sistema na koji su zakačeni, na primer, javni beležnici, tako da se potpuno razmenjuju podaci bez mogućnosti da dođe do neke greške.

Što se tiče antikoruptivnih mera, otvoren je E-šalter, više nema potrebe da građanin dođe na šalter RGZ fizički, već ima milion virtuelnih šlatera koji rade 24 časa, zatim tu je rotacija zaposlenih, a uveden je i sistem za upravljanje podacima gde svaka promena pri rešavanju predmeta ostavlja digitalni trag.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.