STARI OBIČAJ ZA BADNJE VEČE: Kada padne noć, ovo uradite za sreću!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Beta

HRIŠĆANSKI PRAZNIK

STARI OBIČAJ ZA BADNJE VEČE: Kada padne noć, ovo uradite za sreću!

Ovaj običaj simbolizuje i blagostanje u kući, kao i množenje dobra, ljubavi i sloge u porodičnom dom

Objavljeno:

Badnje veče predstavlja pripremu za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 6. januara, a za ovaj praznik se vezuju razni rituali i običaji koji slute na sreću, radost i blagostanje.

Stari običaj je da na Badnji dan treba uneti u dom Badnjak, drvo koje se seče ujutru, a unosi se u dom uveče i loži se u vatru. U dom se unosi slama kao simbolično podsećanje na rođenje Hrista u Vitlejemskoj pećini.

Badnjak
foto: Print Screen Youtube

Slama se prostire na pod, ispod stola, ili se na nju ređaju posna jela, a jedan od najlepših oblika je pijukanje. Ovaj stari običaj podrazumeva da prilikom unošenje slame neko od starijih imitira kvocanje, a deca idu za njim i pijuču. Deca sedaju na slamu igraju se, a pijukanje simbolizuje traženje darova.

Onda roditelji poklanjaju deci slatkiše, daju im parice, voće i razne darove. Simbolika ovog običaja je sasvim jasna: kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima.

Ovaj običaj simbolizuje i blagostanje u kući, kao i množenje dobra, ljubavi i sloge u porodičnom domu. Još jedan zanimljiv običaj jeste paljenje sveće na trpezi koja simbolizuje svetlost koju je Isus Hrist doneo u svet, ali i svetlost koja će obasjati dom.

Ujutru već nastupa Božić sa novom i radosnom energijom, i nekim podjednako lepim običajima i ritualima koje smo nasledili od naših predaka, a vernici se pozdravljaju rečima - "Mir božji, Hristos se rodi!", a odgovara se "Vaistinu se rodi!"

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.