5.000 ŽIVOTINJA NASTRADA OD PETARDI: Iz ARS-a su nam otkrili kako POMOĆI i da li su SEDATIVI štetni za LJUBIMCE!
Kućni ljubimci, Foto: Profimedia

"tvoja petarda.moj život."

5.000 ŽIVOTINJA NASTRADA OD PETARDI: Iz ARS-a su nam otkrili kako POMOĆI i da li su SEDATIVI štetni za LJUBIMCE!

Stres prouzrokovan upotrebom pirotehničkih sredstava, nedostatak hrane, hladnoća, samo su neki od problema sa kojima se ljubimci susreću tokom zime. Najugroženije su napuštene životinje kojima je pomoć plemenitih ljudi sada najpotrebnija...

Objavljeno:
Marina Letić

Period jutarnjih mrazeva, vlažnog i oštrog vazduha za životinje je posebno težak. Tokom zimskih meseci najugroženija kategorija su napušteni psi i mačke koji na ulici svakodnevno traže svoje utočište.

Odgovor na pitanje kako im možemo pomoći u ovim hladnim danima potražili smo od Tamare Dutine iz organizacije Animal Rescue Serbia.

- Najpre treba sagledati objektivno njihovu situaciju: napuštene životinje na ulicama gradova i mesta u Srbiji najčešće traže neke napuštene objekte da se sakriju od kiše, snega i niskih temperatura. Tokom zimskih meseci, pojačana je i njihova potreba za hranom, da bi imali više energije i lakše se zagrejali. Dakle, idealno bi bilo omogućiti im neki zaklon od hladnoće i makar jedan hranljiv obrok dnevno. Ukoliko ste u mogućnosti, napravite kućicu za pse, mačke ili ptice; to ne mora biti ništa komplikovano. Dovoljno je nekoliko daski (ili ploča) i eksera da se sastavi trouglasta konstrukcija na čije dno ćete staviti prostirku. Ako živite u zgradi, u dogovoru sa ostalim stanarima, dozvolite napuštenoj životinji da se smesti u vašem ulazu i donesite joj pokrivač ili ćebe, posudicu sa vodom i hranu. Naravno, gladne i zanemarene ulične pse i mačke treba hraniti tokom čitave godine, ali naročito u ovom periodu, navodi za Espreso Tamara Dutina iz ARS.

Takođe, napominje da su proteini poput mesa i ribe (u bilo kom obliku, konzerve, paštete, granule...) hranjivi za mačke i pse. S druge strane hleb treba izbegavati, jer ga ove životinje ne jedu.

Poslastice za pse, Hrana za pse
foto: Profimedia

"100 tona hrane"

Problem manjka hrane aktuelan je tokom čitave godine, ali je posebno naglašen u zimskom periodu. Povodom Svetskog dana životinja iz Animal Rescue Serbia organizovali su akciju prikupljanja hrane za napuštene životinje.

- Ako spadate među ljude koji inače brinu o napuštenim životinjama, možete se prijaviti za donacije u sklopu naše kampanje “100 tona hrane” i dobiti obroke za napuštene pse, mačke i ptice. Ukoliko želite da pomognete da se donacije za životinje uvećaju, možete uplatiti novac ili dati doprinos u suvoj ili vlažnoj hrani. Kampanja „100 tona hrane“ trajaće do proleća ili dok ne ispunimo cilj koji je sadržan u njenom nazivu. Na našem sajtu se detaljno možete informisati o načinima podrške ovoj inicijativi, koja spaja donatore i ljude koji brinu o napuštenim životinjama. Konkretno, kampanju možete podržati na više načina: doniranjem hrane ili novca u nekim od pet shopova i veterinarskih apoteka i ambulanti koji su trenutno u našoj mreži, uplatom na naše račune, pozivom lokalnih prodavnica hrane za kućne ljubimce da uđu u mrežu i predvide prostor za donacije, širenjem priče preko društenih mreža korišćenjem #100tonahrane i #stotonahrane... U ovom trenutku, donacije u hrani sakupljaju se samo na beogradskim opštinama, dok radimo na tome da proširimo infrastrukturu i na druge gradove u Srbiji. U međuvremenu, građani izvan Beograda mogu donirati uplatom na naše račune ili PayPal nalog, sa napomenom „za 100 tona hrane“, kaže Tamara Dutina.

animalrescueserbia
foto: Animalrescueserbia

Petarda manje, život više

Uz praznike bez izuzetka idu pirotehnička sredstva, a zbog nečije zabave nastrada na stotine životinja.

- Pirotehnička sredstva izazivaju veliki stres kod svih životinja, prevashodno jer su one dosta osetljivije na buku nego ljudi. Taj stres kod životinja često dovodi do srčanih udara sa fatalnim ishodom – globalni podaci govore o 5.000 takvih slučajeva godišnje. Postoji nekoliko načina da se životinjama pomogne da lakše prebrode praznični period praćen prekomernom upotrebom pirotehničkih sredstava:

- Budite uz svoje ljubimce, tešite ih i pružite im podršku. Nemojte ih izlagati buci u nadi da će se tako navići;

- Spustite roletne, namaknite zavese i pustite muziku ili radio da maskirate buku;

- Probajte da im odvratite pažnju igračkama ili posebno spremljenim obrokom;

- Mačkama i sitnim životinjama omogućite prostor da se sakriju od buke;

- Izbegavajte šetnju pasa uveče kada je situacija sa petardama najintenzivnija. Takođe, nemojte ih puštati sa povodca da ne bi pobegli, izgubili ste ili istrčali pred automobil;

- Razmotrite neki blag sedativ u dogovoru sa veterinarom, ističe Tamara iz ARS.

animalrescueserbia
foto: Animalrescueserbia
Petarde
foto: ARS

Lek za ljude je lek i za životinje?

Kako bi lakše prebrodili stresne situacije neretko možemo čuti da vlasnici svojim ljubimcima daju sedative. Zanimalo nas je da li takav lek može biti štetan za životinju.

- Vlasnici se ne libe da životinjama daju sedative u situacijama za koje znaju da će ih uznemiriti, poput vožnje ili izloženosti ekstremnoj buci, kao što je ona koju izazivaju petarde i vatrometi. Međutim, neophodno je naglasiti da nijedan lek ne smete davati na svoju ruku, jer postoji mnogo parametara koje treba uzeti u razmatranje pre sediranja životinje: zdravstveno stanje (sa naglaskom na srce) i postojeća terapija, starost, kilaža i slično. Zbog toga, ukoliko mislite da je vašem ljubimcu sedativ neophodan kako bi se sprečio neki teži ishod suočavanja sa bukom, obavezno konsultujte veterinara o vrsti leka, doziranju i pripremi za uzimanje (u odnosu na obrok ili druge lekove), ističe za Espreso Tamara Dutina iz organizacije Animal Rescue Serbia.

Mačka, Maca
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.