SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Pravila koja bi MORALI da ISPOŠTUJETE za VREME PRAZNIKA
Nova godina, Foto: Profimedia

PRIDRŽAVAJATE SE

SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Pravila koja bi MORALI da ISPOŠTUJETE za VREME PRAZNIKA

Njih bi trebalo da se pridržavamo pogotovo sada kada je najavljena njihova još stroža kontrola

Objavljeno:

U Srbiji je juče održan Krizni štab za borbu protiv korona virusa, a uprkos tome što je u našoj zemlji kod desetak osoba registrovan novi soj - omikron, i za razliku od drugih zemalja koje zabranjuju slavlja na trgovima, zatvaraju ugostiteljske objekte, uvode praznične lokdaune, kod nas nisu uvedene nove mere za predstojeće praznike. Na snazi ostaju sve stare, a Telegraf.rs vas pored toga da su kovid propusnice obavezne u svim ugostiteljskim objektima od 20 časova, podseća i na sve ostale mere koje su na snazi.

Njih bi trebalo da se pridržavamo pogotovo sada kada je najavljena njihova još stroža kontrola.

1 / 4 Foto: Profimedia

Samo u Beogradu, kako je juče izjavio načelnik beogradske Komunalne milicije Ivan Divac na terenu će biti oko 30 patrola ove službe. Oni će tamo gde bude rigorozno kršenje mera prazniti lokal, a gde bude manje kršenje, sankcionisaće pojedinca.

Očekuje se da u Beograd dođe 100.000 ljudi, a u centru prestonice organizovan je i doček.

Nakon jučerašnjeg Kriznog štaba, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, rekla je odgovarajući na pitanje da li je dozvoljen doček na trgovima da je okupljanje na otvorenom prostoru manji rizik od okupljanja u zatvorenom.

- Boravak u spoljašnjoj sredini jeste značajno manji rizik nego boravak u zatvorenom prostoru, pogotovo u zimskom periodu kada se manje provetrava, ali bez obzira na to što su to skupovi manjeg rizika, rizik postoji.

- Ono sve što je organizovano, biće odgovarajuće kontrole. Razmak je teško kontrolisati kada je u pitanju veliki broj ljudi. Mora da se proceni stepen rizika, ali nema policajca za svakog od nas. Čak i ako prisustvujemo nekoj proslavi, treba da vodimo računa da ne bude mala razdaljina - rekla je Kisić Tepavčević.

Ovo su mere koje su sve vreme na snazi.

Mere lične zaštite

- Obavezno nošenje maske na javnim mestima u zatvorenom prostoru - Držanje rastojanja od 2 metra - Obavezno nošenje maske na otvorenom ukoliko se ne može održati odstojanje od 2 metra, kao što su autobuska stajališta, redovi ispred apoteka, prodavnica, kovid ambulanti... - Obavezno nošenje maske u prevozu

Kovid propusnice, Kovid propusnica
foto: Profimedia

Javna okupljanja

- Zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 500 osoba. Rastojanje između prisutnih mora biti najmanje 2 metra, odnosno na svaka 4 može biti jedna osoba - Za okupljanje sa više od 500 osoba mora da postoji dozvola Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa - Dozvola mora da postoji i za sportske događaje, na kojima na otvorenom prostoru broj prisutnih ne sme da prelazi 50 odsto kapaciteta a u zatvorenom 30 odsto - Na veseljima i koncertima sme da prisustvuje, takođe, samo 500 osoba, ako nisu javni kulturno-umetnički. Više može samo sa dozvolom Kriznog štaba

Ponašanje u ugostiteljskim objektima

- Korisnici sve vreme nose maske osim kada jedu i piju - Zaposleni sve vreme nose maske - Objekat ne sme da bude popunjen više od 50 odsto - Između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra. Toliko rastojanje mora da bude i između ljudi ako stoje u otvorenom delu objekta - Za stolom ne može sedeti više od 5 osoba

Radno vreme

- Ugostiteljski objekti i oni koji organizuju igre na sreću rade od 6 do 1 sat iza ponoći. Otvoreni deo radi bez ograničenja s tim da posle 1 i do 6 ujutro ne sme biti muzika - Tržni centri rade od 6 do 22 časa - U bioskopima poslednja projekcija ne može početi posle 23 časa - Apoteke, pumpe, dostava hrane, ordinacije i zubari, prodajni objekti, trgovine na malo rade bez ograničenja

Žena, Devojka, Šminka, Džemper, Jelka, Nova godina, Praznici, Sreća, Lepota
foto: Profimedia

Javni prevoz

- Vozači obavezno nose moraju da nose masku i rukavice dok voze - Putnici su u obavezi da nose maske - Ulazak putnika u vozilo je moguć samo na jednim vratima - prednjim ili zadnjim - Mesta za stajanje u vozilu moraju biti vidljivo obeležena - U vozilima se ne sme koristiti klima

Ulazak u zemlju

S obzirom na to da je omikron, koji je najpre registrovan u Južnoj Africi krajem novembra, dijagnostikovan u više od 100 zemalja, kao i u Srbiji, pojačan je nadzor nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja a kontrolišu se i svi ostali koji dolaze iz inostranstva s obzirom na to da je u većini država zabeležena transmisija ovog soja.

Rizične zemlje su - Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodrom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

putovanje
foto: Profimedia

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu. Ukоlikо nе dоđе dо pојаvе simptоmа bоlеsti tоkоm trајаnjа kаrаntinа u kućnim uslоvimа, nаkоn 14 dаnа prеstаје оbаvеzа kаrаntinа bеz оbаvеzе tеstirаnjа.

Kako je ranije objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svi strani državljani pored obaveznog PCR testa i i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strаni držаvljаni којi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm ili su u njimа bоrаvili tоkоm prеthоdnih 14 dаnа оd dаnа plаnirаnоg ulаskа u Srbiјu u оbаvеzi su dа 48 čаsоvа prе dоlаskа u Srbiјu izvršе priјаvu dоlаskа kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs, оdеljаk “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Inače, dоmаćim i strаnim držаvljаnimа kојi dоlаzе iz držаvа sа pоsеbnim riziкоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti, dоzvоljеn је ulаzаk u Srbiјu ukоlikо pоsеduјu nеgаtivаn RT-PCR tеst nа prisustvо virusа SARS-CoV-2, izdаt оd strаnе rеfеrеntnе lаbоrаtоriје držаvе iz kоје dоlаzе, оdnоsnо ulаzе u Srbiju, nе stаriјi оd 48 čаsоvа оd dаtumа izdаvаnjа rеzultаtа.

- Ukоlikо pоstојi kаšnjеnjе prilikоm ulаskа u Srbiјu, kоје sе nе mоžе pripisаti krivici putnikа vеć је pоslеdicа spоljnоg dоgаđаја kојi sе niје mоgао prеdvidеti, izbеći ili оtklоniti оndа tеst nе mоžе biti stаriјi оd 72 sаtа prilikоm ulаskа u Srbiјu - navodi se na sajtu "Batuta".

Putnik, može ući u Srbiju i ako ima sеrtifikаt о pоtpunој vаkcinаciјi izdаt оd nаdlеžnih оrgаnа Srbiје, оdnоsnо nаdlеžnih оrgаnа držаvе sа kојоm Srbiја imа zаključеn spоrаzum о priznаvаnju vаkcinаciје, ili pоtvrdu о prеlеžаnој bоlеsti COVID-19, оdnоsnо dа је kоd tоg licа utvrđеnо prisustvо virusа SARS-CoV-2, s tim dа оd prvоg tеstirаnjа nе mоžе prоći mаnjе оd 14 dаnа, niti višе оd šеst mеsеci, kојi је izdао nаdlеžni оrgаn držаvе ukоlikо sа Srbiјоm imа zаključеn spоrаzum ili fаktički rеciprоcitеt о priznаvаnju tакvih dоkumеnаtа.

Ostala pravila za ulazak u zemlju

- Stranci koji ulaze u našu zemlju moraju da imaju negativan PCR ne stariji od 48 sati, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti kovid 19. Ako to nemaju ne mogu da uđu u zemlju. - Naši državljani, takođe, moraju imati PCR, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti, a ako nemaju mogu da uđu u zemlju, ali moraju da budu u kućnoj izolaciji od 10 dana. Ova kućna izolacija može da se prekine ako osoba dobije negativan PCR test u međuvremenu.

Aerodrom
foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

Ostale preporuke

- U zatvorenom prostoru boraviti što je kraće moguće - Na ulasku u zatvoreni prostor postaviti dezobarijeru - U zatvorenim prostorima mora biti dostupan dispenzer, bezkontaktni, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola i istaknuto obaveštenje o obavezi dezinfekcije ruku - Maska treba da prekriva nos, usta i bradu. - Zatvoreni prostor neophodno je redovno provetravati. - Ne koristiti veštačku ventilaciju. - Vodu i sokove tokom sastanka služiti u originalnoj ambalaži. Izbegavati služenje hrane. - Kafeterije i slični prostori gde se prodaje i služi voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu zatvorenih prostora koji nisu ugostiteljski objekti, ne rade do daljnjeg - Pre napuštanja zatvorenog prostora treba dezinfikovati ruke, ukloniti i odložiti masku u kantu za smeće i ponovo dezinfikovati ruke.

Ko može da ima kovid propusnicu

Kovid propusnice su obavezni da imaju svi koji borave u ugostiteljskim objektima nakon 20 časova.

Podsećanja radi, digitalni zeleni sertifikat treba da sadrži najmanje jednu od pet stavki - dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom, ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.