MILICA BOLUJE OD ANĐEOSKIH OBRAZA! U pitanju je RETKA BOLEST koju karakteriše PUNOĆA OBRAZA, bori se kao LAV (FOTO)
Mala Milica, Foto: Privatna arhiva

BIJE SVOJU BITKU

MILICA BOLUJE OD ANĐEOSKIH OBRAZA! U pitanju je RETKA BOLEST koju karakteriše PUNOĆA OBRAZA, bori se kao LAV (FOTO)

Ima nepravilan rast zubica, otvoren zagriz koji joj pravi problem pri hranjenju, ali ona se i na to sad navikla...

Objavljeno:

Postoje deca koja su od malena naučena da žive kao veliki borci, koja se trude da se prilagode, čiji roditelji ne odustaju i koja su puna ljubavi i topline.

Jedna od njih je i Milica Bojić iz Mrkonjić Grada, četvorogodišnja devojčica anđeoskih obraza koja boluje od retke bolesti Cherubism.

Za Espreso portal Miličina majka Jelena, rekla je malo više o samoj bolesti, kada je primetila, kako se razvija i da li postoji adekvatna terapija koja usporava progresiju bolesti ili je pronađen lek za trajno izlečenje.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

- Cherubism ima i drugi naziv, a to je anđeoski obrazi. Oboljenje je karakteristično po punoći obraza. Jako je retko i nažalost još uvek nije pronađen lek za potpuno izlečenje. Kod Milice sam primetila promene tačno na dan njenog trećeg rođendana. O Milici se brinu divni doktori kojima je ona prva u karijeri sa ovim oboljenjem, kontaktirali su doktora Radoja Simića i Beograda pa su se ujedinili znanje da pomognu Milici. Terapiju prima jednom mesečno tako što joj lek daju direktno u tkiva, on pomaže da se uspori rast džinovskih ćelija i da se bolest ne razvija brzo kao do sada. Bez obzira što je bolno, Milica se vrlo rado sprema za odlazak u bolnicu jer je na odeljenju čeka divno osoblje i medicinske sestre kakve bismo poželele svim pacijentima.

Koliko oboljenje utiče na Miličin i Vaš svakodnevni život i funkcionisanje?

- Oboljenje Cherubismo njoj trenutno ne pravi neke velike smetnje u svakodnevnom zivotu. Ima nepravilan rast zubica,otvoren zagriz koji joj pravi problem pri hranjenju, ali ona se i na to navikla, pa se bori kao lavica.

Čovečanstvo je puno predrasuda, kako Vi uspevate da se izborite sa tim, na koji način pomažete Milici da prihvati svoje stanje i nosi se pogledima ili komentarima druge dece?

- Nije nimalo jednostavno prihvatitu stvari takve kakve jesu,bez obzira što oboljenje nije opasno po život, roditelj teško prihvata bilo koju dijagnozu svohg deteta. Trebalo mi je vremena da se pomirim sa tim i da u borbu krenem kao lavica, a Milica je takvo dete da sam ustvari ja pored nje naučila kako biti hrabar.

Saznali smo i da je Milica jako svesna svog stanja, a pritom veoma hrabra.

- Bolno je svakog meseca gledati kroz šta prolazi, bockanje, odlazak u salu, buđenje iz anestezije, sve to negde ostavlja traumu za dete. Ali ona je jedna mala hrabra devojčica kojoj se divim i ponosna sam na nju.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Majka Jelena je poslala poruku svim roditeljima koja je važna za zdravo roditeljstvo i srećno detinjstvo.

- Najbitnije je da roditelj prihvati svoje dete takvo kakvo jeste. I da ga nauči kako da voli i prihvati sebe. Mnogo komentara, upiranja prsta, svega ima, ali Milicu sam naučila da na bilo kakve komentare odgovori osmehom i primetila sam da sam uspela u tome. Mi smo u malom gradu gde su je svi već prihvatili, ali kada odemo negde ima i dalje neprijatnih situacija, mada se ona slatko nasmeši i nastavi dalje. Na početku svega bilo je teško, ali sad sam to prihvatila kao Božji dar i radujem se tome. Mislim da će Milica svojim čistim srcem i iskrenim osmehom sve predrasude srušiti, da će svet učiniti lepšim. I iskreno se nadamo da će oboljenje prestati da raste, ali i da će se naći neko rešenje koje će biti bezbolnije, a učinkovitije, zaključila je Jelena.

Bonus video:

18:12

JA SAM SRBIN I UVEK ĆU STATI NA BRANIK OTADŽBINE! Golub je bio tu kada je bilo potrebno, sada trebamo mi njemu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.