PUŠTENA U RAD LINIJA VODE U LESKOVCU: Uskoro se očekuje i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Voda, Foto: Profimedia

obaveštenje

PUŠTENA U RAD LINIJA VODE U LESKOVCU: Uskoro se očekuje i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Od sedmog do devetog meseca, trajaće upravni rad objekta linije vode, što čini prvu fazu, uz proces njihovog uskladjivanja sa radom objekta linije mulja, što se odnosi na drugu fazu

Objavljeno:

Puštanjem u rad tzv. "linije vode" danas u Leskovcu, posle devet meseci probnog rada, približava se vreme kada će proraditi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kapitalnog objekta koji se gradi gotovo šest godina, a treba da obezbedi da u Južnu Moravu otiče čista voda.Kako je objašnjeno na konferenciji za medije u tom objektu, u prva tri meseca će se obavljati pripremne aktivnosti, potpuna automatizacija sistema mašinske i elektro-opreme na procesnoj liniji objekata sistema vode.

"Do šest meseci će trajati otpimizacija rada biološkog reaktora i početak proizvodnje u liniji mulja, kako bi se omogućilo puštanje u rad ovih objekata, za šta ćemo izdvojiti 47,5 miliona dinara", kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Od sedmog do devetog meseca, trajaće upravni rad objekta linije vode, što čini prvu fazu, uz proces njihovog uskladjivanja sa radom objekta linije mulja, što se odnosi na drugu fazu.

Na pitanje novinara kada se definitvno očekuje kontunirani rad kompletnog postrojenja i da iz njega potekne čista, preradjena voda, Cvetanović je ponovio da za devet meseci treba da se zaokruži ceo projekat, kao i da su "sve ekonomske i finansijske predispozicije sklopljene".

Aprila ove godine postrojenje je obišla ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i tom prilikom je obezbeđeno 42,5 miliona dinara za puštanje u probni rad linije vode, što je bio i povod današnjeg okupljanja, a Cvetanović je dodao da su iza toga usledile brojne administrativne, tehničke i tehnološke procedure.

"Pre toga smo uradili i završili kompletno kolektor sa novcem Vlade Srbije u iznosu od 464 miliona dinara. Za projekat izgradnje linije vode smo od Evropske unije dobili 10,4 miliona evra i za izgradnju linije mulja je negde uloženo preko 497,5 miliona dinara", istakao je gradonačelnik Leskovca.

Predstavnik istog Ministarstva za zaštitu životne sredine Vladica Božić koji je prisustvovao današnjoj konferenciji kazao je da se puštanjem u rad linije vode stvaraju uslovi da se pusti u rad i linija mulja i time završi ceo projekat.

On je podsetio da su u Srbiji samo tri takva postrojenja - u Leskovcu, Subotici i Šapcu, zajedno sa deponijama smeća po evropskim standardima, ali da preostala dva nisu kompletna kao u Leskovcu.

Profesor Gradjevinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Djukić, koji je i predsednik komisije za tehnički pregled postrojenja, izrazio je nadu da će problem ovog postrojenja biti skinut sa dnevnog reda naredne godine.

"Potrebna je obuka ljudi, uhodavanje procesa koji se bazira na biologiji, a sve što je živo ne reaguje u jednom trenutku, ali ovo postrojenje je prema svim mojim saznanjima uradjeno prema najboljim dostupnim tehnikama za ovakvu vrstu otpadnih voda i gradova", objasnio je Djukić.

Izgradnja tog kolektora počela je 2006. godine, ali zbog ulegnuća cevi na trasi dugoj više od pet kilometara, je dugo bila prekinuta.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.