IMATE DECU I IDETE NA POSAO: Evo kako da uskladite sve obaveze i budete bolji roditelj i radnik (FOTO)
Roditeljstvo i posao, Foto: Profimedia/Ilustracija

KLJUČ

IMATE DECU I IDETE NA POSAO: Evo kako da uskladite sve obaveze i budete bolji roditelj i radnik (FOTO)

"Istraživanja pokazuju da većina roditelja kod nas mašta o troje dece, ali u realnosti jedva ima dvoje

Objavljeno:

Iako je usklađivanje rada i roditeljstva jedan od ključnih uslova koji motiviše parove da razmišljaju o proširenju porodice, veliki broj partnera u našoj zemlji odlaže roditeljstvo ili ostaje na jednom detetu jer nije u mogućnosti da napravi balans između privatnog i profesionalnog života.

Mr Gordana Bjelobrk, koordinator na projektu "Jednaki" i načelnica odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku potvrđuje da veliki broj parova u Srbiji, zbog nemogućnosti da usklade privatni i profesionalni život - odlažu roditeljstvo ili odustaju od proširenja porodice.

"Istraživanja pokazuju da većina roditelja kod nas mašta o troje dece, ali u realnosti jedva ima dvoje. Kada se analiziraju razlozi zbog kojih najveći broj mališana odrasta bez brata ili sestre, dolazi se do zaključka da materijalni razlog nije jedini zbog kojeg roditelji odustaju od proširenja porodice" kaže Gordana Bjelobrk za emisiju "U središtu pažnje" Radio Beograda 1.

Prema njenim rečima, veliki broj njih ne može da uskladi posao i porodični život.

"Neki zbog toga što se radno vreme vrtića i škola ne poklapa sa radnim obavezama roditelja ili zato što nemaju kome da povere dete. Čak 60 odsto zaposlenih roditelja nema institucionalno rešenje boravka deteta nižeg uzrasta za vreme letnjeg raspusta, jer dete mlađe od 11. godina ne može da ostane samo kod kuće", naglašava Bjelobrk.

beba
foto: Printscreen/TikTok

Šta predlažu roditelji a šta poslodavci

Istraživanje pokazuje da je dve trećine zaposlenih roditelja ocenilo da bi im vrtić u firmi ili u njenoj blizini značajno olakšao svakodnevicu. Čak 88 odsto roditelja reklo je da bi se prilikom odabira novog posla opredelilo za onaj s fleksibilnim radnim vremenom.

Najveći broj roditelja vrednuje klizno radno vreme i rad od kuće gde je to moguće, kaže Gordana Bjelobrk.

Ona ocenjuje kao ohrabrujuću činjenicu da je svaki drugi poslodavac koji je učestvovao u ovom istraživanju izrazio spremnost da izađe u susret roditeljima male dece, a većina njih istakla je da im ne predstavlja problem često odsustvovanje s posla zbog bolovanja dece.

Svega 15 odsto poslodavaca je ocenilo da porodiljsko i bolovanje zbog zdravstvenih problema mališana ometa proizvodni proces kompanije. Poslodavci bi bili motivisani da pomognu radnicima koji imaju malu decu ako bi dobili poreske olakšice i pomoć države.

Podizanje dece prepušteno majci

Gordana Bjelobrk ističe da tradicionalna uloga oca još uvek opredeljuje njegovu nezamenljivost na profesionalnom planu, dok je podizanje deteta još uvek prepušteno majci i njenoj organizaciji porodične i profesionalne sfere života.

Posao
foto: Profimedia

"Međutim, muškarci su sve više aktivniji u roditeljstvu, što je u skladu sa razvojnim potrebama deteta. Gotovo svaki treći poslodavac je izjavio da u njegovom preduzeću postoje primeri korišćenja odstustva očeva zbog nege deteta tokom prve godine života, što je pozitivan pomak u odnosu na rezultate dobijene u istraživanju 2017. godine, kada je svega 17 odsto poslodavaca izjavilo da u njihovoj kompaniji očevi koriste porodiljsko odsustvo.

"Nove mere države treba da ohrabre i podstaknu žene da rađaju, roditeljima je neophodna podrška u usklađivanju rada i roditeljstva jer samo zadovoljan radnik može da bude produktivan radnik" - zaključuje sagovornica.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Jednaki"- Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih, koji su realizovali Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Fondacija Ana i Vlade Divac uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz program "Prava, jednakost i državljanstvo".

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.