DANAS JE BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: U 22 sata počinje služenje ponoćne mise!
Rimokatolička crkva, Foto: Printscreen/RTS

praznik

DANAS JE BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: U 22 sata počinje služenje ponoćne mise!

Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića

Objavljeno:

Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. U 22 sata, na Drugom programu RTS-a direktan prenos Ponoćne mise iz Katedrale Uznesenja Blažene djevice Marije u Beogradu.

Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz obilje običaja različitih od grada do grada, od države do države, porodica se okuplja za prazničnim stolom.

U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića.

Porodica, Večera, Ručak, Božić
foto: Profimedia

Potom se odlazi u crkvu na misu ponoćku, gde se čitaju delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja koje je promenilo istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se tradicionalno postavljaju u svim hramovima.

Podsećaju na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

U 20.05 na Prvom programu RTS-a prenos Božićne poslanice beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.