OD 1.000 DINARA DO 1.000 EVRA! Ovo su cene dočeka Nove godine u zavisnosti da li je čekate kod KUĆE ili u RESTORANU
Foto: Profimedia

DA LI ZNATE?

OD 1.000 DINARA DO 1.000 EVRA! Ovo su cene dočeka Nove godine u zavisnosti da li je čekate kod KUĆE ili u RESTORANU

Ddček Nove 2022. biće mnogima nezaboravan

Objavljeno:

Iako nam korona otežava svakodnevnicu na svim poljima, po svemu sudeći praznici pred nama i doček biće proslavljeni ne samo kod kuće, već i na trgovima, u kafićima restoranima, hotelima, a turistički radnici pozivaju građane i u posetu metropolama, odlazak na planine ili daleke egzotične destinacije.

DOČEK KOD KUĆE

Najveći broj građana kaže da će 2022. dočekati kod kuće i da će sami pripremati ručak, večerru i poslastice, jer je to, koliko god bilo skupo-najisplativije.

- Peći ću prase, kuvam sarmu, praviću rusku salatu, tortu i slane kolače. nas je troje i računam da mi treba oko 12.000 dinara, možda čak i više. Meso je 450 dinara kilogram, naručila sam pola praseta što je oko 5.000 dinara. Kiseli kupus je poskupeo, za dva kilograma treba 400 dinara plus mleveno meso oko 650 dinara i za sve ostalo biće i do 1.500 dinara za sarmu. Salate i deserti, sokovi, vino, šampanjac. Nadam se da čemo se uklopiti u 100 evra - kaže Subotičanka Tatjana Vidaković.

Račina da će sin 1. januara izaći u provod za šta bi trebalo izdvojiti još oko 30 do 40 evra, a volela bi i da mu priušti barem komad nove garderobe, po njegovoj želji.

Trosenje, Novac, Nova godina
foto: Nebojša Mandić, Profimedia, Marina Lopičić, Filip Plavčić, Ilustracija

- Suprug i ja imamo prosečna primanja. Ponudio mi je izlazak 31. decembra, ali sam odbila jer mislim da nije vreme zbog korone da budemo u gužvi, a osim toga ponude se kreću od 40 do 60 evra za večeru i piće. U tom slučaju bi samo dve večere bile 80, 100 ili 120 evra, a šta bi nam sin večerao i šta bismo sutradan jeli? Zato je ono što spremim za dva do tri dana najbolje i najisplatuivije.

DOČEK KOD PRIJATELJA

U zavisnosti od toga da li ste domaćin ili gost, najluđa noć može da bude paprena ili opuštena varijanta bez većih troškova. Ukoliko ste pozvali tročlanu porodicu da se pridruži vašoj familiji to bi značilo da vam je potrebno za tradicionalnu večeru, pečenje, sarmu, salatu i kolače 15 do 20.000 dinara, a tome treba dodati šampanjac i ostala pića. Takođe, red je poneti poklone što ne mora mnogo da optereti vaš budžet, jer i boca vina, par zimskih čarapa ili kapa mogu biti lep poklon.

Ako ste se ponudili da donesete salatu i kolače, trebače vam 3.000 do 5.000 dinara, u zavisnosti od količline. Za pečenje od oko 10 kilograma računajte na trošak od oko 50 evra.

DOČEK NA TRGU

Zabava, koncerti i doček na trgu su najjeftinija varijanta, ali mnogi građani koji izlaze na ulicu 31. decembra to čine nakon večera koju su pripremili kod kuće. Zato se na trgu novčanici vade uglavnom samo za kuvano vino, devi se kupi čaj i poneka poslastica, mada ima i onih koji kopmpletan užitak plate na zimskim vašarima koji se najčešće nalaze uz sam prostor za okupljanje. Cene su pristupačne, od 100, 150 do 300 dinara po čašidok je roštilj u lepinji u zavisnosti od mesa, od 200 do 350 dinara.

Nova godina na Trgu
foto: Stefan Jokić

- Na trg izlazimo porodično psle zajedničke večere kod kuće. popijemo po čašu kuvanog vina, pogledamo vatromet u ponoć i vraćamo se kući na sarmu. Prijatelji planiraju doček u Pragu, 160 dinara po osobi, šest dana tri noćenja i nadam se da im korona neće omesti putovanje. Imaju hotelski smeštaj i doručak, ali će morati kupovati ostatak obroka i verovatno za doček da će se potrošiti dodatno. Trebaće im još oko 100 evra po oosbi, možda manje, ali oni vole dobro da pojedu i popiju - kaže Suzana Š.

DOČEK U KAFIĆU

Većina kafića organizuje dnevnu žurku povodom dočeka Nove godine, a trošak na takvoj zabavi zavisiće od toga koliko tura okrenete i koliko vaši prijatelji i vi možete popiti.U društvu sa tri do četiri osobe kojima nije potrebno previše "dopune" za dobru zabavu, možete proći i sa 2 do 3.000 dinara. Ali litar domaćeg vina je od 800 do 1.200 dinara , vrhunsko vino je i do 2.700 dinara, kokteli su od 500 do 800. Ako se ture budu ređale brzo, za nekoliko sati provoda možete lako potrošiti i pola plate.

DOČEK U RESTORANU/HOTELU

U nekoliko hotela, klubova i restorana gde nastupaju poznati pevači srpske estrade, cena za doček je od 100 do 200 evra. U ponudi više beogradskih hotela je navedeno da cena zavisi od pozicije stola i u nju je uključena kompletna večera i neograničena konzumacija alkoholnih i bezalkoholnih pića.ž

Nova godina, Hram
foto: Profimedia

U restoranima su cene manje, kreću se od 40 do 60 evra. Recimo, u jednom restoranu u prestonici barski sto po osobi je 40 i 50 evra. Ali restoranski sto za četiri osobe je 110-130 evra, za šest osoba 160-180 evra, osam 210-240 evra ili za deset osoba 290 evra.

DOČEK NA PLANINI/INOSTRANSTVU

Uz napomenu da bi zbog preventivnih mera protiv kovida moglo doći do izmena, turističke agencije u ponudama imaju doček Nove godine na više planina u Srbiji i višednevne izlete u inostranstvu sa dočekom.

Recimo, Stara planina za doček, četiri dana i tri noći je 13.500 dinara, sniženo sa više od 20.000 dinara. Sa ski-pasošem cena je 18.500 dinara. U pitanju je polupansion, polasci su 31. decembra organizovani iz Novog Sada, Beograda i Niša.

Atina za Novu godinu u ponudi naših agencija je oko 150 evra za šest dana i tri noćenja, bali 12 dana i doček 1290 evra, Budimpešta pet dana i tri noćenja 155 evra, Moskva 795 evra, Pariz pet dana sa dočekom 699 evra.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.