VANREDNO STANJE U BATAJNIČKOM NASELJU ŠANGAJ! Ekipa Espresa zatekla HAVARIJU, poplava traje već 12 dana (FOTO)
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

havarija

VANREDNO STANJE U BATAJNIČKOM NASELJU ŠANGAJ! Ekipa Espresa zatekla HAVARIJU, poplava traje već 12 dana (FOTO)

Kako je voda poplavila nekoliko domova i situacija se vremenom pogoršala, u delu Opštine proglašena je vanredna situacija

Objavljeno:

Gotovo da ne prođe ni jedna kiša bez poplava u prigradskim naseljima u Zemunu, a ekipa Espresa obišla je Šangaj u Batajnici, gde meštani žive tako da ne mogu da uđu normalno u svoja dvorišta, a zbog same situacije i Opština Zemun je proglasila vanredno stanje.

Sada se voda malo povukla, ali meni je voda ušla i u dvorište i u kuću. Ovakva poplava bila je i 2010. godine, pa posle 2014. godine, ali čim je malo veći pljusak plavi zbog podzemnih voda. Ta voda je tu već 12 dana, ovo je dugogodišnji problem. Sve su kuća na kuću, septička jama, na septičku jamu, pa se zemljište pritislo i odozdo izlaze podzemne vode", rekla nam meštanka Šangaja.

Poplava u Batajnici, Batajnica
foto: Emilija Jovanović

Kako je voda poplavila nekoliko domova i situacija se vremenom pogoršala, u delu Opštine proglašena je vanredna situacija.

- Prijem vode u kanalsku mrežu je izrazito usporen, voda se izliva iz kanala, zadržava se na okolnom terenu, a voda iz sistema Železnica Srbije se upušta u kanale sa nedovoljnom propusnom moći što dodatno izaziva plavljenje većih površina zemljišta i ugrožava stambene objekte na području Batajnice. Takođe, plavljenje je ugrozilo i delove Batajnice i Ugrinovaca koji nisu povezani na kanalsku mrežu - objasnili su iz Opštine ranije za medije.

Poplava u Batajnici, Batajnica
foto: Emilija Jovanović

Podsetimo, u cilju što hitnijeg rešavanja sprečavanja plavljenja objekata na teritoriji naselja Šangaj i Batajnica, predsednik Gradske opštine Zemun 16. decembra održao je sastanak u svom kabinetu sa zamenikom gradonačelnika Grada Beograda Goranom Vesićem, pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem, predstavnicima Infrastruktura železnice Srbije, DP ”Galovica”, JVP ”Srbijavode” i Saobraćajnog instituta CIP, kao i sa drugim relevantnim institucijama koje su uključene u rešavanje datog problema.

Na sastanku je rečeno da će nadležne službe preduzeti sve potrebne mere u cilju sprovođenja vanredne odbrane od poplava unutrašnjih voda na hidromeliracionom sistemu u naselju Šangaj.Prijem vode u kanalsku mrežu je izrazito usporen, voda se izliva iz kanala, zadržava se na okolnom terenu, a voda iz sistema Železnica Srbije se upušta u kanale sa nedovoljnom propusnom moći što dodatno izaziva plavljenje većih površina zemljišta i ugrožava stambene objekte na području Batajnice. Takođe, plavljenje je ugrozilo i delove Batajnice i Ugrinovaca koji nisu povezani na kanalsku mrežu.

1 / 11 Foto: Emilija Jovanović

S obzirom na to da je došlo do pogoršanja stanja, u skladu sa odredbama Opšteg plana za odbranu od poplava, a na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije, predsednik Gradske opštine Zemun doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Gradske opštine Zemun u naseljima Batajnica i Ugrinovci. Štab za vanredne situacije GO Zemun je u stalnom zasedanju i prati stanje na terenu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.