NA DANAŠNJI DAN JE UMRO JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SRPSKIH VLADARA: Imao je 8 današnjih država
Car Stefan Dušan, Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

ISTORIJSKI DAN

NA DANAŠNJI DAN JE UMRO JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SRPSKIH VLADARA: Imao je 8 današnjih država

Stefan Dušan je u srednjevekovnoj Srbiji razvio i široku zakonodavnu delatnost

Objavljeno:

Na današnji dan preminuo je srpski Car Stefan Dušan (1308-1355), upamćen kao Dušan Silni. Za vreme njegove vladavine Srbija se prostirala od Dunava na severu do Korintskog zaliva na jugu. Granica na zapadu bilo je Jadransko, a na istoku Egejsko more.

Tog 20. decembra 1355. godine iznenada je umro Dušan Nemanjić, sin kralja Stefana Dečanskog, car od 1346. godine kada se krunisao u Skoplju, i jedan od najvećih srpskih vladara u istoriji. Osim što su postavljeni temelji državnosti, što je donet zakon i poštovano pravo i pravda, za vreme prvog srpskog cara – Dušana Nemanjića, Srbija se prostirala na ogromnoj teritoriji na na kojoj se nalaze današnje Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Albanije, delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kada se na Uskrs, 16. aprila 1346. godine u Skoplju proglasio za cara, titula Dušana Nemanjića je glasila: “Stefan u Hristu Bogu blagoverni car svima Srbima i Grcima, i stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima”.

Stefan Dušan je u srednjevekovnoj Srbiji razvio i široku zakonodavnu delatnost. Dušanov zakonik donet 1349. i dopunjen 1354. godine vrhunac je ovih nastojanja. Zakon je usvojen sa ciljem da se država uredi propisima koji bi važili za celo carstvo i podjednako za sve podanike.

Kazne predviđene Dušanovim zakonikom uglavnom su bile globa tj. novčane, ali je bilo i telesnih kazni koje su podrazumevale teško sakaćenje i batinjanje. Prenosimo vam neke od članova iz Dušanovog zakonika:

Član 53. O nasilju:

Ako koji vlastelin uzme vlastelinku silom, da mu se obe ruke otseku i nos sareže; akoli sebar uzme silom vlastellinku, da se obesi, akoli svoju drugu uzme silom, da mu se obe ruke otseku i nos sareže.

Član 54. O bludu vlastelinke:

Ako vlastelinka učini blud sa svojim čovekom, da im se oboma ruke otseku i nos sareže.”

Član 94. O ubistvu:

Ako ubije vlastelin sebra u gradu, ili u župi, ili u katunu, da plati tisuću perpera, akoli sebar vlastelina ubije, da mu se obe ruke otseku i da plati trista perpera.O psovci:

Ko opsuje episkopa. ili kaluđera, ili popa, da plati sto perpera. Ko se nađe da je ubio episkopa, ili kaluđera, ili popa, taj da se ubije i obesi.

O ubistvu:

Ko se nađe da je ubio oca, ili mater, ili brata, ili čedo svoje, da se taj ubica sažeže na ognju.

Bonus video:

25:55

KVIZ MOZAIK 20.12.2021.

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.