PRELEŽALI STE KORONU I NE ZNATE KAKO DA OKREPITE ORGANIZAM? "Doktor Maserati" savetovao koju hranu da IZBEGAVATE
Dr Belojević, Foto: TV PRVA / SCREENSHOT

SAVETI

PRELEŽALI STE KORONU I NE ZNATE KAKO DA OKREPITE ORGANIZAM? "Doktor Maserati" savetovao koju hranu da IZBEGAVATE

Ističući značaj belog luka i njegovo antioksidacijsko dejstvo, šef Katedre za higijenu kaže da je beli luk u stvari alil-sulfid

Objavljeno: 16:14h

Zdravlje na usta ulazi, kaže izreka, ali i naši stručnjaci koji poslednjih nedelja apeluju da se hranimo što raznovrsnije kako bismo pripremili imunitet za borbu protiv koronavirusa.

Šef Katedre za higijenu beogradskog Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Belojević za Objektiv navodi da je ishrana pola zdravlja, te da svakodnevno treba da unosimo namirnice koje nam osiguravaju dovoljno vitamina, minerala i biljnih vlakana.

Dr Belojević za ovaj list objašnjava na koji način treba da se hrane osobe koje imaju kovid-19 i primaju neophodnu terapiju i osobe koje su preležale koronavirus, ali nalaze se u fazi „produženog kovida”.

1 / 6 Foto: Printscreen/youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

OPREZNO S VOĆEM I POVRĆEM

Prema rečima sagovornika koji je dao smernice za pravilnu ishranu tokom i posle virusa, voće i povrće su epidemiološki rizične namirnice jer se većim delom jedu sirove.

‒ Ljudi dodiruju voće i povrće, koje dolazi u kontakt sa različitim površinama, na kojima se nalaze bakterije i virusi. Zato sirovo povrće i voće treba pet puta isprati u vodi. Ne ovlaš, nego temeljno.

‒ Zabluda je da voće i povrće treba da stoji u vodi sa sodom bikarbonom, jer ona deluje na gljivice, ali ne i na viruse i bakterije. Nama nije cilj da dezinfikujemo voće i povrće, nego da ga isperemo, da bismo na najmanju moguću meru smanjili viruse i bakterije, koji su na površini. To teoretski važi i za kovid-19. Osoba koja je pozitivna na koronavirus dira nos, pa pipa sirovo voće i povrće, i to ostane na površini i tako se neko zarazi - rekao je doktor za Objektiv.

BELI LUK I PROBIOTICI PREVENTIVA

Ističući značaj belog luka i njegovo antioksidacijsko dejstvo, šef Katedre za higijenu kaže da je beli luk u stvari alil-sulfid, koji deluje i na viruse i na bakterije.

– Kad se pojede, on izvrši dezinfekciju u želucu i crevima. Prevashodno, belim lukom se štitite od obolevanja i umiranja, a nećete sprečiti širenje jer virus nosite recimo u nosu, pa belim lukom ništa nećete postići – tvrdi dr Belojević.

Doktor savetuje da svi građani treba da se vakcinišu kako bi se suzbio koronavirus, ali i da uzimaju probiotik.

‒ Ko god mene pita, uvek kažem „sinofarm” plus probiotik. To svima savetujem. Ja sam samo na probiotiku jer radim eksperiment na sebi, a on je apsolutno uspešan – kaže dr Belojević.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.