OVO JE PRVA ŽENA JOSIPA BROZA TITA! Spasila ga zatočeništva, ostali bez 3 dece, a on zbog nje umalo IZGUBIO GLAVU
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

jeste li znali?

OVO JE PRVA ŽENA JOSIPA BROZA TITA! Spasila ga zatočeništva, ostali bez 3 dece, a on zbog nje umalo IZGUBIO GLAVU

Potiče iz seljačke porodice

Objavljeno:

Pelagija Denisova Belousova bila je prva supruga doživotnog predsednika i maršala Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Udala se za njega 1918. kad je imala samo 14 ili 15 godina.

Pelagija je sa Titom dobila četvoro dece. Troje dece su im umrli, a Žarko je je rođen 2. februara 1924. godine.

Bila je ruska monarhista i pripadnica sovjetske opozicije od kraja 1920-ih, zbog čega je robijala. Rođena je 1904. godine u selu Mihajlovka, kod Omska.

Potiče iz seljačke porodice i nije stekla nikakvo više obrazovanje.

Nakon rata Pelagija i Tito su se zajedno preselili u Hrvatsku. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca su došli 1920. godine.

Ona se bavila domaćinstvom i decom, a jedno vreme je radila u fabrici nameštaja. Radila je i u sindikatu i partiji. Postala je član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) 1926. godine, a od 1927. je bila u ženskoj sekciji Centralnog komiteta KPJ. Pomagala je revolucionarima u zatvoru, organizovala bekstva revolucionara iz zatvora, radila u ilegalnoj štampariji, širila partijsku literaturu. Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena.

1 / 6 Foto: Profimedia

Posle Titovog hapšenja 1928. godine Pelagija se zajedno sa sinom Žarkom vraća u Rusiju, gde je radila u Komenterni. Oko 1929. godine pristupa ilegalnoj opozicionoj trockističkoj grupi, u čijem vodstvu je bio dr Ante Ciliga. Grupa je ilegalno distribuirala tekstove Trockog i imala tesne veze sa fabričkim radnicima.

Tito i Pelagija su se zvanično razveli aprila 1936. godine, nakon čega je Broz oženio Luciju Bauer, a Pelagija se udala za fotografa Kominterne Petra Izmailoviča Raguljeva.

1938. godine Pelagija je iznenada uhapšena u toku Velike čistke zbog veze sa levim krilom KPJ i optužena da “sabotira uvođenje socijalizma u SSSR”. Njeno hapšenje umalo nije koštalo života Tita, koji je takođe osumnjičen za trockizam.

Broz je po dolasku u Moskvu 24. avgusta 1938. godine saznao da su uhapšene kao imperijalistički špijuni njegova bivša supruga Pelagija Belousova i tadašnja supruga Lucia Bauer, koja je već bila streljana. 27. septembra 1938. Tito funkcionerima Kominterne Dimitrovu i Manuilskom piše da se “oseća krivim što zbog nedostatka budnosti nije primetio izdajničke postupke svojih supruga.”

Broz je Kominterni dao pismenu izjavu u kojoj je za Pelagiju napisao da je “nemoralna osoba i da mrzi svoga sina Žarka”.

Početkom rata Pelagija je puštena iz logora, a 1944. sa Raguljevim je dobila ćerku Ninu, koja je kasnije postala inženjer.

Pelagija je ponovo uhapšena 1948. godine, posle Titovog sukoba sa Staljinom, i na montiranom procesu osuđena na deset godina zatvora. Posle Staljinove smrti, 1957. godine je puštena iz zatvora, ali joj je zabranjeno da živi u Moskvi.

Do 1967. živela je i radila u gradu Istra u Moskovskoj oblasti.

Pred samu smrt posetio ju je sin Žarko, koji se tada prvi put sreo sa sestrom Ninom.

Pelagija je umrla marta 1967. godine, a urna joj je položena na Novdevičjem groblju u Moskvi.

Fotografiju na kojoj se nalazi Pelagija Denisova Belousova možete pogledati klikom OVDE.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.