OVAKVA GREŠKA MOŽE VAS KOŠTA ZA 18.000 DINARA: Evo šta treba PRVO da uradite kada PALITE automobil PO SNEGU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OVAKVA GREŠKA MOŽE VAS KOŠTA ZA 18.000 DINARA: Evo šta treba PRVO da uradite kada PALITE automobil PO SNEGU!

Jutarnje struganje leda sa stakala na automobilu sigurno je jedna od najomraženijih aktivnosti svih vozača

Objavljeno: 09:25h

Mnogi vozači kod nas nisu ni upoznati sa saobraćajnim propisima prema kojima nesavesne učesnike u saobraćaju koji ne očiste sneg i led sa svojih automobila i tako se uključe u saobraćaj, čekaju visoke kazne

Jutarnje struganje leda sa stakala na automobilu sigurno je jedna od najomraženijih aktivnosti svih vozača, piše Alo.

Verujte da je dovoljno samo da uzmete plastičnu kesu (može i ona za zamrzivač), napunite je mlakom (ne vrućom) vodom iz česme, pređete njom staklene površine bez pritiskanja kese na staklo, i vozila! Učinak će odmah biti vidljiv, a vi u pokretu za tili čas.

Upamtite samo da je važno da pazite na temperaturu vode vodeći računa da nikako ne bude previše topla. Nemački ADAC (najveće evropsko udruženje automobilista) upozorava vozače da ne odmrzavaju stakla pomoću vruće vode jer ih taj izlet lako može koštati napuknuća ili oštećenja, a dobro znamo da popravka nije jeftina.

Preporuka je i da ne krećete na put bez spreja za odleđivanje stakala na automobilu, ali ako ga nemate pri ruci, što vam ne savetujemo, možete da ga napravite i sami pomoću vode i alkohola. Naspite ih u bocu s raspršivačem u razmeri 2:1, odnosno dve trećine alkohola i jednu trećinu vode i poprskajte dobijenu tečnost po zaleđenim staklima. Za nekoliko sekundi led će da omekša, pa ćete moći lako da ga uklonite bez struganja. Takođe, ukoliko imate tečnost za pranje stakla, probajte da pomešate alkohol sa njom u istoj razmeri.

Svakako, najlakše je da nabavite sredstva za održavanje vozila koja uspešno odstranjuju led i zaleđeno inje sa staklenih površina automobila kao i farova, a koja odmrzavaju stakla za svega nekoliko sekundi.

Mnogi vozači kod nas nisu ni upoznati sa saobraćajnim propisima prema kojima nesavesne učesnike u saobraćaju koji ne očiste sneg i led sa svojih automobila i tako se uključe u saobraćaj, čekaju visoke kazne jer time ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost, već vrše i prekršaj za koji je propisana novčana kazna.

Ako niste očistili sneg i led sa stakala vozila, možete dobiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara, koliko iznosi i za zavejane tablice i svetla. Dodatno, ako sa vozilom u takvom stanju izazovete saobraćajnu nesreću, to može da vas košta od 5.000 do čak 18.000 dinara.

Imajte u vidu da dobro vozilo nije garant sigurnosti, pa čak i da vozite Jeep Grand Cherokee ili moćnu Toyotu Land Cruiser, u zimskim uslovima potrebno je da redovno održavate vozilo i pridržavate se propisa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.