SRPSKI GASTARBAJTERI PUNE DŽEPOVE U INOSTRANSTVU: Plate rastu do 3.000 evra, cifre mogu biti i VEĆE
Ilustracija, Foto: Profimedia

PO NOVIM PROPISIMA EU

SRPSKI GASTARBAJTERI PUNE DŽEPOVE U INOSTRANSTVU: Plate rastu do 3.000 evra, cifre mogu biti i VEĆE

Naši gastarbajteri su u inostranstvu do sada zarađivali i do 3.000 evra mesečno, a zbog novih planova EU uskoro bi cifra mogla da bude i mnogo viša

Objavljeno:

Namera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije. Prema predlogu EU, to praktično znači da sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

Budući da renoviranje koje nije jeftino, podiglo bi cenu rentiranja, a samim tim će drastično skočiti i cena gradnje. S druge strane, radnici koji zarađuju po EU imaće mnogo više posla, ali i veću zaradu.

"Pravo je da se podižu građevinski standardi za nekretnine kako bi se zaštitila klima. Međutim, predlog EU je pomalo uznemiravajući jer se govori o obnovi milion kuća u narednim godinama. Ovaj posao već danas nema ko da radi što govori da će cene izgradnje eksplodirati", naveo je za "BILD" Aksel Gedaško, predsednik Saveznog udruženja nemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).

On je dodao da istovremeno, postoji opasnost od povećanja cena zakupa jer će troškovi izgradnje značajno porasti a već su veći u međunarodnom poređenju.

Plate naših građevinskih radnika po zemljama u Evropi veoma su slične. Posebno su traženi i zidari i keramičari, moleri, izolateri..., a plate idu i do 3.000 evra, pa i i više, kada se uzima u obzir da naši građani u inostranstvu često rade i prekovremeno, što poslodavac dodatno plaća.

Zidar 2.900 evra Tesar 2.700 evra Keramičar 2.660 evra Moler 2.350 evra

Među našim ljudima najviše zarađuju vozači, kako profesionalni koji voze kamione tako i oni u gradskom prevozu koji zarađuju do 3.700 evra mesečno za četiri radna dana u nedelji. Uslov je da imaju diplomu koja se dobija posle šest meseci škole. Dobro zarađuju i medicinske sestre koje iz Srbije sve više odlaze u Nemačku za platu od oko 2.300 evra. Nešto manje su plaćeni poslovi u poljoprivredi, građevinarstvu, ugostiteljstvu...

Mnogim zemljama već sada nedostaju građevinski radnici. Nemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB).

(Espreso/ Blic biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.