NI KOD KINEZA VIŠE NEMA "DŽABE", NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA SRBIJE! Cena novogodišnje jelke ide i do 23.000 dinara
Novogodišnji ukrasi, Foto: Printscreen / Infopult24, RTS printscreen

trgovci objasnili zašto

NI KOD KINEZA VIŠE NEMA "DŽABE", NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA SRBIJE! Cena novogodišnje jelke ide i do 23.000 dinara

Kupci kažu da je sve skuplje nego ranije, a trgovci imaju svoje razloge. Kažu, nekada je u Srbiju stizalo četiri-pet hiljada kontejnera kineske robe, a danas ne više od 500...

Objavljeno: 08:15h

Primakli su se praznici. Ukrasi za kuću, jelku, kupovina poklona, sve je to do sada bilo najjeftinije obaviti u kineskim radnjama. Međutim, situacija se izgleda prilično promenila, makar u Beogradu. Sve je mnogo skuplje nego prethodnih godina. Zašto?

U kineskim radnjama veštačke jelke koštaju i do 23.000 dinara, figura deda mraza 11.000, novogodišnji ukrasi do 2.000 dinara, a obična ukrasna sveća čak 400 dinara. Kvalitet je ostao isti, ali ne i cene.

Kupci kažu da je sve skuplje nego ranije, a trgovci imaju svoje razloge. Kažu, nekada je u Srbiju stizalo četiri-pet hiljada kontejnera kineske robe, a danas ne više od 500.

"Mnogo je poskupeo transport, od tri-četiri hiljade dolara, sada je preko 10.000 evra. Znači od 12 do 15 hiljada evra je transport za jedan kontejner", navodi Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se sve ređe primećuju razlike u cenama u kineskim i ostalim radnjama. Na visoke cene, prema njegovim rečima, uticala je pre svega pandemija, ali i cene energenata, što je dovelo do skupljeg transporta robe. Zbog toga će se, veruje, sve više kineskih radnji zatvarati.

To se donekle već primećuje. U samom centru grada zatvoreno je nekoliko velikih radnji.

Upoređivali smo i cene proizvoda. Set od 12 ukrasa za novogodišnju jelku u kineskoj radnji može se kupiti za 269 dinara, dok gotovo isti takav u nekoj drugoj prodavnici košta 300 dinara. Najjednostavnija dekorativna sveća u kineskoj radnji je samo 50 dinara jeftinija.

I za ovo postoji objašnjenje, kažu kineski trgovci – konkurencija je velika, a kupaca sve manje.

"Ne plaćaju svi carinu, Evropska unija ne plaća carinu, turska roba ne plaća carinu, ruska roba ne plaća carinu, imate ugovor o slobodnoj trgovini sa svima, a nemate sa Kinom", kaže Šen Hong.

Koliko smo mogli da primetimo, kupci, kojih je danas bilo malo, uglavnom su samo razgledali novogodišnju dekoraciju.

Hoće li zakon ponude i tražnje prevagnuti, ili opreznije baratanje kućnim budžetom, čemu nas je naučila korona, znaće se tek posle novogodišnjeg praznika, kada ćemo bilanse svoditi i mi i trgovci.

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.