STRUČNJACI SE OGLASILI: HPV vakcinom iskorenićemo rak grlića materice
Ilustracija, Foto: Profimedia

UČESTALOST OBOLJEVANJA POVEĆANA

STRUČNJACI SE OGLASILI: HPV vakcinom iskorenićemo rak grlića materice

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno je da će ova vakcina od naredne godine biti besplatna u Srbiji

Objavljeno:

Svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Godišnje 40.000 oboli od nekog vida kancera, a 30.000 pacijenata izgubi bitku sa ovom bolešću.

Mogu li se ove brojke zaustaviti? Koliko je pandemija pogoršala situaciju i treba li onkološki pacijenti da dobiju poseban status? O tome su ovog jutra u "Uranku" govorile dr Ana Jovićević i Violeta Ivković.

Doktorka Ana Jovićević rekla je da je Srbija u Evropi na 13. mestu po učestalosti obolevanja od kancera, a drugi smo na listi smrtnosti.

Ana Jovičević
foto: Printscreen/K1

- Ono što je ključno u popravljanju ove poražavajuće statistike i smanjivanju ovih velikih brojeva jeste borba protiv pušenja. To je prvi i najvažniji faktor rizika za nastanak malignih oboljenja, prevashodno raka pluća, želuca, pankreasa, jetre - rekla je dr Jovićević i dodala:

- Po stopi obolevanja od kancera pluća žene su postale potpuno ravnopravne s muškarcima poslednjih godina, a jednako i konzumiraju cigarete. Protiv duvana se moramo boriti.

Dr Jovićević ukazala je na još jedan poražavajući podatak, a to je da je Srbija treća u Evropi po broju obolelih žena od raka grlića materice.

- Ova vrsta kancera direktna je posledica redovnosti odlaska na ginekološke preglede. Redovni preventivni pregledi se porpuštaju i ne znam zašto je to tako kada svaki Dom zdravlja u našoj zemlji ima ginekologa i službu za zaštitu zdravlja žena. Ono što može biti prekretnica u prevenciji raka grlića materice je HPV vakcina. Njome bismo mogli da iskorenimo ovu vrstu maligne bolesti - naglasila je dr dr Ana Jovićević.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno je da će ova vakcina od naredne godine biti besplatna u Srbiji.

- Do sada, roditelji su za vakcinu plaćali 120 evra po dozi, a potrebno je da dete primi dve ili tri doze vakcine. Vakcina će se u našoj zemlji, prema najavama, davati deci od 12 godina i mladima do 19 godina, a inače je bezbedna za primenu kod dece starije od devet godina. Očekujem da ova vakcina bude i obavezna. Ona je izuzetno bezbedna za primenu i uverena sam da njome možemo iskoreniti rak grlića materice - objašnjava dr Jovićević.

"Preživela sam rak grlića materice"

Violeta Ivković
foto: Printscreen/K1

U emisiji je sa dr Anom Jovićević gostovala i Violeta Ivković kojoj je u 36. godini života dijagnostikovan ovaj kancer.

- Prošlo je 30 godina otkako sam lečena i izlečena od raka grlića materice. Redovno sam išla na kontrole, na šest meseci, i nisam imala nikakve simptome. Majka sam troje dece i smatrala sam da je moja obaveza da brinem o svom zdravlju. U 36. goldini na redovnom pregledu uočena mi je ranica na grliću za koju se posle biopsije ispostavilo da je kancer - ispričala je svoje iskustvo Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, rak je otkriven na vreme.

- Bolest je otrkivena na vreme, s obzirom na to da sam sada sa vama i da sam živa. Zbog toga što sam ja bila bolesna, i moje ćerke redovno idu na preglede, a moje unuke će sigurno primiti HPV vakcinu - ističe Violeta.

Nažalost, Violeti je nedavno ustanovljen rak pluća u ranom stadijumu.

- Pušila sam punih 30 godina. Moram vam reći da je korona za mene imala dobru stranu. Moja unuka se razbolela od korone i ćerke su me naterale da odem na pregled na kojem su mi ustanovili rak pluća. Borimo se i verujem da i ovu bolest mogu da pobedim - zaključila je Violeta Ivković.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.