RADOVAN JE TRENIRAO ZLATNU GENERACIJU CRVENE ZVEZDE, A SADA RADI U RUDNIKU: Još nije odustao od fudbala! (FOTO)
Trener i rudar, Foto: RINA

zlatni trener

RADOVAN JE TRENIRAO ZLATNU GENERACIJU CRVENE ZVEZDE, A SADA RADI U RUDNIKU: Još nije odustao od fudbala! (FOTO)

Kroz njegove ruke prošla su mnoga imena iz sveta najpopularnije sporedne stvari na svetu, među kojima je, svakako, najpoznatiji Stevan Stojanović - Dika, čuveni golman iz Zvezdine generacije 1991, koja je osvojila Evropu i svet.

Objavljeno:

Radovan Mijailović, aktuelni trener golmana u Fudbalskom klubu "Takovo", čovek je iz sportske porodice, otac mu je bio fudbaler, sin fudbaler, a on stiže, na pragu 65. godine i penzije, da obavlja dva posla istovremeno i da se pored fudbala bavi i rudarenjem, tj. da bude "trener" i šef rudarima i bravarima u rudniku.

Kroz njegove ruke prošla su mnoga imena iz sveta najpopularnije sporedne stvari na svetu, među kojima je, svakako, najpoznatiji Stevan Stojanović - Dika, čuveni golman iz Zvezdine generacije 1991, koja je osvojila Evropu i svet.

"Očigledno mi dobro ide to 'trenerisanje'", šali se Mijailović, koji danas živi na Rudniku, odakle mu potiče i porodica.

Radovan Mijailović
foto: RINA

Moguće da je gen prema borbi i viteštvu nasledio od dede "Solunca", takođe starog Rudničanina, da bi ga pretočio u viteštvo na terenu te je danas ponosan na činjenicu da je "odškolovao" plejade i plejade asova, primernog ponašanja i u sportu i van njega:

"Prošlo je tu stvarno puno dobrih golmana, pomenuti Stevan Stojanović, koga sam podučavao u 'Mladom Rudaru' sa Rudnika i gde je on počinjao kao pionir kada mu je otac došao iz Kosovske Mitrovice i dobio stan i posao na Rudniku, zatim Marko Knežević, Borivoje Ristić, Živko Živković (kasnije golman Partizana), Nemanja Belić itd."

Vredi podsetiti da je Mijailović branio kao aktivni golman u preko 1000 utakmica za "Mladi Rudar", da je kopačke o klin okačio u poznoj 42. godini i da je legenda "Mladog Rudara".

Radovan Mijailović
foto: RINA

"Da, branio sam za 'Mladi Rudar', naš lokalni poznati fudbalski klub, nažalost ugašen pre nekih 15 godina. I došlo se do 1000 mečeva kad saberem sve utakmice, prvenstvene, kup i dr. Onda počinje moja trenerska karijera", navodi. Nakon epizode u klubu gde je branio, dolazi na mesto šefa stručnog štaba prvog tima "Takova" iz Gornjeg Milanovca, kojeg je trenirao pet godina i uveo u viši rang takmičenja, a trenirao je još i FK "Knjaz Miloš".

Ipak, kaže da je najviše ponosan što je kao trener golmana u više navrata ulazio sa drugim milanovačkim timom, FK "Metalac" u Super ligu Srbije. "Triput smo ušli u Super ligu za vreme koje sam proveo tamo. Ja sam 10 godina vodio golmane u 'Metalcu' i sarađivao sa mnogobrojnim stručnjacima, od Žarka Lazetića, Slavenka Kuzeljevića, Nenada Vanića, Neška Milovanovića. Svaki od njih unosio je neki svoj posebni pečat i od svakoga se moglo puno naučiti", ističe popularni "Rade".

Radovan Mijailović
foto: RINA

Inače, kuća u kojoj živi zidana je 1911. godine i jedna je, prema svedočenju meštana, od najstarijih na Rudniku, bez menjanja izgleda.

Nekada je tu bila stara, naširoko poznata kafana "Danilovića", koju je držao njegov deda.

"Deda koji je učesnik proboja Solunskog fronta kupio je tu kuću posle Prvog svetskog rata", objašnjava on i dodaje da je to učinio od "ušteđevine i plate koju je primao u Grčkoj", dok se srpska vojska oporavljala i spremala za Solunski front.

Danas je Radovan rukovodilac jamskog održavanja i mašinske radionice u preduzeću "Rudnik i flotacija Rudnik doo".

Radovan Mijailović
foto: RINA

"Da, pored fudbala, 'trener' sam i u rudniku. Nije mi ništa teško, mogu da obavljam istovremeno sve zadate poslove", kazao je on.

Upitan kako je ići naizmenično na posao u toku jednog istog dana, odgovara - lako:

"Ja sam aktivan 24 sata. Odlazim ujutru za Milanovac, počinje trening 'Takova', po završetku idem na Rudnik, tu nekoliko sati pa ako treba i popodnevni trening odrađujem u Milanovcu. Svega toga ne bi bilo bez pokojnog Darka Vukobratovića, doskorašnjeg vlasnika preduzeća 'Rudnik' kome sam najviše zahvalan. Kad se vratim kući, u suštini mogu jedino da prespavam. Subotom i nedeljom su utakmice pa su i vikendi prebukirani. Jednostavno, pun gas, nema stajanja", završio je Mijailović.

On je prijatelj, drug, poznanik i današnjih asova fudbalske reprezentacije Srbije, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Predraga Rajkovića, cenjen i poštovan od mnogih.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.