Trkulja: U SAD registrovan lek protiv korone za one koji ne mogu da prime vakcinu
Bojan Trkulja, Foto: Printscreen/RTS

INOVACIJA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Trkulja: U SAD registrovan lek protiv korone za one koji ne mogu da prime vakcinu

Najveće farmaceutske kompanije posvetile su se pronalasku i proizvodnji vakcina i lekova protiv koronavirusa. Bilo je mnogo inovacija u ovoj godini, a najviše su se čekale one koje doprinose borbi protiv korone.

Objavljeno:

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja rekao je za RTS da je sjajna vest da su u SAD prošle nedelje registrovana dva monoklonska antitela u profilaksi kovida 19. Za sve koji ne mogu da prime vakcinu iz nekog razloga, sada postoji lek koji štiti do 6 meseci, naveo je Trkulja.

Najveće farmaceutske kompanije posvetile su se pronalasku i proizvodnji vakcina i lekova protiv koronavirusa. Bilo je mnogo inovacija u ovoj godini, a najviše su se čekale one koje doprinose borbi protiv korone. Današnja konferencija nosi naziv "Inovacija koja život znači".

1 / 4 Foto: EPA/Shepherd Zhou

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja rekao je za RTS da je lek koji je danas stigao u Srbiju prvi antivirusni oralni lek koji je razvijen protiv kovida 19 i mi smo među prvim zemljama koje su uspele da ga nabave.

Prema njegovim rečima, važno je da se ovaj lek mora primeniti u prvih pet dana bolesti. To je oralna terapija, lek se uzima pet dana ujutru i uveče i u velikom procentu štiti od nastanka najtežeg oblika bolesti.

"Preporučuje se kod osoba koje imaju predispoziciju za nastanak komplikacija bolesti, bilo da su u pitanju stare osobe, imunokompromitovane, gojazne osobe, sa dijabetesom ili sa srčanim oboljenjem", naveo je Trkulja.

U narednoj godini očekuje se još jedan inovativni lek protiv korone. Sada svi iščekuju da li će biti novih vakcina protiv novih sojeva.

Trkulja naglašava da smo u rekordnom roku dobili efikasne i bezbedne vakcine, sada počinju da stižu i lekovi.

"Nauka se uhvatila u koštac sa jednim ozbiljnim zadatkom i sada počinje da preovlađuje. Mislim da ćemo u godini pred nama viđati sve više vakcina sa novim mehanizmima dejstva, koje će biti bolje prilagođene novim sojevima virusa", istakao je.

Trkulja kaže da je sjajna vest da su u SAD prošle nedelje registrovana dva monoklonska antitela u profilaksi kovida 19 za sve koji ne mogu da prime vakcinu iz nekog razloga, sada postoji lek koji štiti do 6 meseci.

Kada se odmaknemo od kovida, u poslednjih godinu dana, kaže, dobili smo nove genske terapije protiv hemoglobinopatija, nove lekove protiv cistične fibroze, protiv multiple skleroze.

Lekovi
foto: Profimedia

Najavio je da se očekuje nova lista inovativnih lekova koja će biti proširena sa 30 novih lekova.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.