RASPRAVA ZBOG SPORNE "SLAGALICE" SE NASTAVILA I U JUTARNJEM: Glumac i profesorka polemisali o "KONTINENTU"
Dr Violeta Kecman, Foto: Printscreen /K1 / RTS

burno i u studiju

RASPRAVA ZBOG SPORNE "SLAGALICE" SE NASTAVILA I U JUTARNJEM: Glumac i profesorka polemisali o "KONTINENTU"

Postoji norma jezika i zna se šta je pravilno i čega bi trebalo da se u govoru pridržavamo

Objavljeno:

"Kontinent" u kvizu "Slagalica" izazvao buru na društvenim mrežama. Kako se pravilno akcentuju reči? Da li sa malih ekrana čujemo književni ili kolokvijalni jezik? Zašto nam neke reči paraju uši? Na ova pitanja jutros su u jutranjem programu K1 televizije odgovarali dr Violeta Kecman, profesorka srpskog jezika i glumac Aleksandar Jovanović.

Dr Violeta Kecman: Voditeljka „Slagalice“ bila je u pravu

Violeta Kecman, Aleksandar Jovanović
foto: Printscreen/K1

Profesorka srpskog jezika dr Violeta Kecman ovog jutra u „Uranku“ kazala je da voditeljka „Slagalice“ Kristina Radenković pre nekoliko dana, u smislu norme srpskog jezika, nije uradila ništa loše.

- Ona je bila u pravu i način na koji ona i drugi spikeri, novinari i voditelji na RTS-u akcentuju reči je pravilan – kazala je dr Kecman na K1. – Za mene je način na koji je to ukazala takmičaru bio nespretan i neprimeren. Takmičari u „Slagalici“ dokazuju se znanjem, a njegov odgovor bio je tačan, pa u tom smislu mislim da nije bilo u redu što mu je rekla da mu je odgovor netačan. Ali, njen akcenat je ispravan.

Kako je objasnila dr Kecman, postoji norma jezika i zna se šta je pravilno i čega bi trebalo da se u govoru pridržavamo.

- Kada je reč o saopštenju koje je izdao RTS, ne sviđa mi se to što deluje kao da se pravdaju. Za tim nema potrebe. Ja bih, da sam zaposlena u javnom servisu, ovu situaciju iskoristila za jedan konstruktivni programski sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome kako da se gledaocima približi norma srpskog jezika i kako da se edukuju – kazala je dr Violeta Kecman.

Aleksandar Jovanović: Iako je takvo akcentovanje pravilno, meni para uši

Glumac Aleksandar Jovanović u „Uranku“ je kazao da je saglasan sa svime što je dr Kecman kazala.

Violeta Kecman, Aleksandar Jovanović
foto: Printscreen/K1

- Mi na Fakultetu dramskih umetnosti učimo pravilno da govorimo i kao profesionalac potpuno sam saglasan sa dr Kecman koja kaže da je akcentovanje voditeljke „Slagalice“ pravilno – rekao je glumac na K1. – Ali, privatno, ja tako ne govorim jer mi to para uši.

Glumac je rekao i da je mnogo važnije da nam misli budu čiste, jer nam džaba pravilan govor ako su nam misli i dela ružna. Ako nismo dobri ljudi.

- Ja radim sa decom u školici glume i uvek govorim pravilno u smislu norme i akcenata, a na njima je da odluče da li će to usvojiti ili ne – rekao je Jovanović.

U vidu ispod pogledajte scenu iz "Slagalice" o kojoj svi pričaju.

Podetimo, zbog navedenog slučaja, RTS je izdao saopštenje, a šta su u njemu naveli pročitajte u odvojenoj vesti.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.