RAK DOJKE JE NAJČEŠĆA MALIGNA BOLEST KOD ŽENA, A MOGLA BI DA SE LEČI KOD KUĆE! Pokrenuta je važna INICIJATIVA! FOTO
Ilustracija, Foto: Profimedia, Espreso

važna tema

RAK DOJKE JE NAJČEŠĆA MALIGNA BOLEST KOD ŽENA, A MOGLA BI DA SE LEČI KOD KUĆE! Pokrenuta je važna INICIJATIVA! FOTO

Rak dojke se danas može uspešno lečiti, zahvaljujući naprednom tehnologijom, pojavom biološke terapije kao i dobrom prevencijom za koju se zalažu lekari, kao u udruženja žena obolelih od ovog karcinoma

Objavljeno:

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu.

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Rak dojke se danas može uspešno lečiti, zahvaljujući naprednom tehnologijom, pojavom biološke terapije kao i dobrom prevencijom za koju se zalažu lekari, kao u udruženja žena obolelih od ovog karcinoma.

Rak dojke, Dojka, Karcinom
foto: Profimedia

Na temu "Mogućnost da pacijenti obolelili od karcinoma dojke, limfoma i reumatskih bolesti Srbije dobijaju biološku terapiju u kućnim uslovima", razgovarali smo sa Dr Mirjanom Lapčević, predsednicom Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije, Vesnom Bondžić, predsednicom Udruženja žena obolelih od karcinoma dojke ŽC Milica i Dr Ivanom Božović- Spasojević onkologom sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Važno je napomenuti da su inicijativu udruženja pacijenata, davanja bioloških lekova u kućnim uslovima podržali i lekari. Biološki lekovi daju se najtežim bolesnicima , a ovaj predlog proizašao je iz ideje da se rastereti zdravstveni sistem, kao i da se olakša proceš lečenja pacijentkinjama.

Vesna Bondžić, Ženski centar Milica
foto: Espreso

Vesna Bondžić, predsednica Udruženja žena obolelih od karcinoma dojke ŽC Milica istakla je je njihov predlog da zdravstveni sistem omogući primanje biološke terapije kod kuće ili u najbližem domu zdravlja, kako bi najteži pacijenti uštedeli vreme i novac i manje se izlagali zarazi odlazeći na terapije u referetne centre, često putujući i po stotinak kilometara. Isto tako, napomenula je da se uglavnom radi o pacijentkinjama koje su u izrazito lošem stanju i već poodmaklom stadijumu bolesti.

Ivana Božović  Spasojević
foto: Espreso.rs

- Ovo je 58. po redu kancerološka nedelja, inovacije su jako velike, pre svega što se tiče inovativne terapije, a mi znamo da inovativna terapija koja je zaista složena po mehanizmu delovanja . Prednost je što postaje jako jednostavna za davanje, sve više prelazimo sa intravenskog na subkutano davanje, samim tim produžavamo život pacijentima, podižemo im kvalitet života. Onkologija nosi puno novina, želimo da reorganizujemo onkološki sistem s obzirom da je u Srbiji jako centralizovan i želimo da dodatno izađemo pacijentima u susret kako bi se terapija davala u bolnicama gradova odakle su pacijenti. Taj model se zove "flex care" (fleksibilna nega). Želimo da priuštimo onkološku, medicinsku uslugu pacijentima u bolnici u njihovom gradu. Radili smo dodatne analize koje bi trebalo da pokažu uštedu vremena, prostora, medicinskog kadra, što otvara mogućnost za nove inovativne lekove, prognoze su jako dobre, zaključila je doktorka Božović- Spasojević.

Veliki korak u lečenju mnogih teških bolesti načinjen je pojavom bioloških terapija, koje su se pokazale kao mnogo efikasnije od tradicionalnih u lečenju mnogih oboljenja, naročito onkoloških i autoimunih. Uz sve prednosti koje pružaju pacijentima biološke terapije imaju i jednu specifičnost, a to je da su pacijenti morali da ih primaju na klinici ili bolnici.

Dr Mirjana Lapčević, Mirjana Lapčević
foto: Espreso

Udruženje pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije je primer dobre prakse, u saradnji sa lekarima i pacijentima uveli su primenu biološke terapije u kućnim uslovima još na početku pandemije. Dr Lapčević je za Espreso portal rekla šta je zapravo ključ ovog načina primene biološke terapije.

- ORS je primer dobre prakse, mi smo uveli primenu biološke terapije u kućnim uslovima i to se dobro pokazalo. Ključ je u tome da medicinske sestre u reumatologiji edukuju pacijente sa samoinjektovanje terapije. Suština je samo da se pacijent obuči da to radi. Suština delovanja našeg udruženja jeste obuka pacijenata, edukacija o bolesti i o samoj kontroli bolesti, tamo gde pacijent nije uključen ceo proces, tu nema dobrih rezultata. Na osnovu radnog iskustva mogu proceniti da 30% uspeha lečenja leži u doktoru, 30% u leku koji prima pacijent, a a 40% uloga pacijenta u lečenju, zaključila je dr Mirjana Lapšević predsednica ORS-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.