6 OPŠTINA U SRBIJI PROGLASILO VANREDNO STANJE ZBOG SNEGA: Listi se pridružio i KRUPANJ, sela odsečena od STRUJE
Sneg, Foto: Nikola Anđić

KOLAPS

6 OPŠTINA U SRBIJI PROGLASILO VANREDNO STANJE ZBOG SNEGA: Listi se pridružio i KRUPANJ, sela odsečena od STRUJE

Prethodnih godina preduzeće zaduženo za čišćenje puteva angažovalo je i privatna lica za održavanje puteva koji sada ne žele da rade jer ne mogu da naplate svoje usluge

Objavljeno:

Obilan sneg izazvao je totalni kolaps u većem delu Srbije, a šest opština proglasilo je vanrednu situaciju zbog količine padavina. Prva je vanrednu situaciju, još 9. decembra, pre nego što je ostatak Srbije prekrio sneg, proglasila Opština Sjenica. Poslednja je opština Krupanj.

Kako je objasnio predsednik opštine Munib Mujagić, odluku je doneo Štab za vanredne situacije jer je JP za uređenje građevinskog zemljišta i održavanje lokalnih puteva u ozbiljnim finansijskim problemima i blokadi od 120 miliona dinara.

On je dodao da je održavanje puteva u zimskom periodu od javnog interesa i kako bi deca mogla da idu u škole, zaposleni na posao, a bolesni do bolnice Opština je donela odluku o uvođenju vanredne situacije, čime se stvaraju uslovi da se troškovi oko čisćenja puteva regulišu preko budžeta Opštine Sjenica.

Prethodnih godina preduzeće zaduženo za čišćenje puteva angažovalo je i privatna lica za održavanje puteva koji sada ne žele da rade jer ne mogu da naplate svoje usluge.

Prema najnovijim informacijama, Opštinski štab u Krupnju proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine i to - zbog obilnih snežnih padavina i sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja, navodi se na opštinskom sajtu.

Osnovne i srednje škole neće raditi tri dana i prvi radni dan je 16. decembar.

Opština Ljubovija danas je uvela vanrednu situaciju zbog problema sa snegom. Dve trećine stanovništva je bez električne energije, neki od njih još od subote, prenosi RTS. Svi seoski nekategorisani putevi su u prekidu.

Sve ekipe su na terenu, ali im posao otežava na hiljade palih stabala koja onemogućavaju mehanizaciji da prođe.

Magistralni i regionalni putevi u toj opštini su prohodni, ali je potreban oprez, jer na mestima ima snežnih nanosa i palog drveća.

Podsetimo, vanredna situacija uvedena je i u Novoj Varoši, u opštini Ivanjica i Lučanima.

U Novoj Varoši je vanredns situacija proglašena zbog velike količine snega koji je neophodno očistiti i deponovati.

- Nanosi u pojedinim selima su i do metar, škole u Božetićima i Jasenovu ne rade, naša ekipe su na terenu, ali ne možemo sve da postignemo i potrebno nam je angažovanje dodatne mehanizacije - rekao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Teška situacija je i u Lučanima. Osim neprohodnih puteva, najveći problem pravi nestanak električne energije.

- U opštini Lučani jutros je, zbog velike količine snega i neprohodnosti puteva, jutros uvedena vanredna situacija - kaže za Telegraf.rs predsednik opštine Milivoje Dolović.

Na teritoriji te opštine je dve trećine domaćinstava bez struje več drugi dan. Obilne snežne padavine uzrokovale su lomljenje grana i rastinja pored puta, koje je padalo na žice niskonaponske mreže i dalekovode, prenosi Tanjug.

Na teritoriji opštine Lučani bez struje su Gornja i Donja Kravarica, Garab, Zeoke, Turice, Dljin, sela Lučani, Lisice, Negrišor, Rtare, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Dučalovići i brojna druga dragačevska sela i zaseoci.

U prekidu je snabdevanje na 160 trafostanica. Elektrodistribucija Guča angažovala je sve svoje ekipe, a u pomoć su došle i ekipe i Kraljeva.

I opština Arilje bila je na ivici uvođenja vanredne situacije, a i kako za Telegraf.rs kaže predsednik opštine Predrag Maslar, na sednici je odlučeno da vanredna situacija zasad ipak neće biti uvedena.

- Svi putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni. Neprohodni su putevi u selima, oko čijeg čišćenja se organizuju mesne zajednice, dok je opština tu da im pomogne - kaže Maslar.

Vanredna situacija juče je proglašena i u Opštini Ivanjica usled obilnih snežnih padavina i velikih problema koje je sneg prouzrokovao na teritoriji cele opštine. Meštani planinskog dela na Javoru, Goliji i Mučknju su sa početkom padavina ostali bez struje.

Mnogo provodnika je otkinuto i stubovi su slomljeni. U planinskom delu sneg je juče bio viši od pola metra, a visina snežnog pokrivača i dalje raste.

Pojedini zaseoci ostali su potpuno odsečeni.

- Sneg je u nižim predelima oko 30 centimetara, dok ga na Goliji, Javoru i Mučnju ima i preko metar. Formirani su i ogromni snežni nanosi. Došlo je do kvarova na elektro-mreži a preko 3.000 ljudi ostalo je bez napajanja električnom energijom - rekao je juče za RINU predsednik opštie Ivanjica i komandant Štaba za vanredne situcije Momčilo Mitrović.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.