DIREKTORKA RFZO-a OTKRILA KADA STIŽU LEKOVI PROTIV KOVIDA U SRBIJU: "Daju se u obliku tablete"
Direktorka RFZO Sanja Škodrić, Foto: Printscreen/Youtube/PRVA

"molnupiravir" i "pakslovid"

DIREKTORKA RFZO-a OTKRILA KADA STIŽU LEKOVI PROTIV KOVIDA U SRBIJU: "Daju se u obliku tablete"

"Jako je bitan dan pozitivnosti, bitno je primeniti lek prvih pet dana bolesti, jer nakon pet do sedam dana nema efekta. Čak postoje i neke studije koje su dokazale da su nakon tog perioda lekovi kontraproduktivni", dodala je Škodrićeva

Objavljeno:

Nedeljama unazad ceo svet bavi se novim antivirusnim lekovima, koji se primenjuju u obliku tableta "molnupiravir" i "pakslovid". Direktorka RFZO Sanja Škodrić otkrila je gostujući u jutarnjem programu na TV Prva kada bi ovui lekovi mogli da stignu u Srbiju.

Direktorka RFZO Sanja Škodrić, potvrdila je da se očekuje da će prvi lek molnupiravir stići u Srbiju ovog meseca, a lek kompanije Fajzer se, kaže ona, očekuje u prvom kvartalu sledeće godine.

"Oba leka su jako komforna i daju se u obliku tablete i sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod", rekla je ona za TV Prva.

Napominje da su lekovi za nehospitalizovane pacijente, kao i da se daju samo osobama koje su starije od 18 godina, pozitivne na kovid i imaju određene faktore rizika.

Ti faktori su, kaže ona, gojaznost, kardiovaskularna oboljenja, maligne bolseti, stari pacijenti ili neko drugo honično oboljenje.

"Jako je bitan dan pozitivnosti, bitno je primeniti lek prvih pet dana bolesti, jer nakon pet do sedam dana nema efekta. Čak postoje i neke studije koje su dokazale da su nakon tog perioda lekovi kontraproduktivni", dodala je Škodrićeva.

Ističe da lekovi nisu primenjivi za osobe ispod 18 godina, trudnice i doilje.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.