Čomićeva povodom Dana ljudskih prava: Siromašni, marginalizovani i žrtve nasilja su najugroženiji
Gordana Čomić, Foto: EPA/Grzegorz Momot

dan ljudskih prava

Čomićeva povodom Dana ljudskih prava: Siromašni, marginalizovani i žrtve nasilja su najugroženiji

Ja hoću da mi razgovaramo na nekom društvenom dijalogu o tome šta je to u tebi što te u nasilju zabavlja

Objavljeno:

Ljudska prava su najvažniji, najčovečniji instrument koji je ova Planeta smislila. Danas je taj ljudski dan prava, mi to zovemo Svetska slava i trebalo bi da se slavi jače i više, naglasila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije. Tim povodom najavila je u Beogradu veliki "Forum ljudskih prava - Srbija u 2021. godini".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Međunarodni dan ljudskih prava 1950. godine, kako bi skrenula pažnju na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvom instrumentu njihove zaštite. Veliki broj građana Srbije suočen je sa narušenim ili teško ostvarivim pravima u oblasti ekonomskih, socijalnih i imovinskih prava.

Gordana Čomić je u Jutarnjem programu RTS-a istakla da je prioritet resornog Ministarstva da, kako je kazala, živimo ljudska prava.

Naglasila je da su danas ljudska prava najugroženija onima koji su najsiromašniji, koji su žrtve porodičnog nasilja ili društvenog prezira, ili su odavno na marginama društva kao što je romska manjina, kao i oni koji gledaju nepravdu, a ne mogu ništa da učine.

"I oni koji znaju da svi mi koji smo izabrani, postavljeni i iz budžeta plaćeni, treba da brinemo da svi imaju primenjena ljudska prava u svojoj svakodnevici, da bi svi mi morali da radimo bolje i da smanjujemo nepravde, a ne da ih stvaramo kršeći sopstvene nadležnosti". dodala je Čomićeva.

Ocenila je da su ljudska prava najvažniji i najčovečniji instrument koji je ova planeta smislila i da taj dan, koji oni u Ministarstvu zovu "Svetska slava", bi trebalo da se slavi jače i više.

Tim povodom danas se u Beogradu održava jedan veliki "Forum ljudskih prava - Srbija u 2021. godini".

Nasilje, Nasilje nad decom
foto: Profimedia

"Ljudska prava se tiču svih nas"

"Pokušali smo da na dijalog na forumu da pozovemo najširi mogući krug učesnika, da razgovaramo o opštem stanju ljudskih prava sa najavom koja je i na veb stranici Ministarstva, da smo počeli izradu Strategije ljudskih prava i da u njoj učestvuju apsolutno svi, jer se ljudska prava tiču svi nas. Tome je posvećen drugi dijalog", objasnila je Čomićeva.

Takođe, kako je najavila, drugi dijalog je posvećen onome što bi trebalo da se postignemo u Srbiji do 2030. godine - pravo na razvoj Srbije, pravo na učešće u odlučivanju, kako će se razvijati ljudsko pravo.

Poslednji deo je Izveštaj o tome šta je uspelo da se promeni izgradnjom instituta društvenog dijaloga kao mesta gde Srbija razgovara. To je, kako je ukazala, deo nadležnosti koji je izazivao najviše sumnje, poruge i neverice.

"Mi smo obećali 12 dijaloga, a evo danas će biti 22, 23. i 24. Moramo da razgovaramo i da kroz dijalog stvaramo pravu primenu ljudskih prava", naglasila je ministarka.

"Nasilje ne sme i ne može da zabavlja neke ljude"

Čomićeva je istakla da bi porodica trebalo da bude najsigurnije mesto na svetu. "Kada je to mesto u kome živite u zlu nasilja onda moramo da kažemo da nijedno nasilje, nijedna diskriminacija nije privatna", rekla je ona.

Ukazala je i da se ne sme tolerisati da neke ljude zabavlja nasilje.

"Ja hoću da mi razgovaramo na nekom društvenom dijalogu o tome šta je to u tebi što te u nasilju zabavlja. Jedno je da se sami uzdržite da budete zli prema nekome. Pošto je očigledno da to mali broj ljudi radi, onda nam trebaju propisi kojima ćemo zabraniti da ti budeš nasilan", poručila je Čomićeva.

Takođe, najavila je i da će Strategijom za Srbiju 2030. postaviti visok cilj da sve devojčice romske nacionalnosti budu obuhvaćene i srednjoškolskim obrazovanjem

"Jer ako obrazujete devojčicu obrazovali ste selo", zaključila je Gordana Čomić.

Bonus video:

47:48

REDAKCIJA 10.12.2021. 2. DEO

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.