U BIBLIOTECI "DR MILAN BUDIMIR" SE SNIMAJU ZVUČNE KNJIGE: Zašto je to od neprocenjivog ZNAČAJA za SLEPE OSOBE?
Maša Polić, Foto: Printscreen/RTS

VAŽNO DA ZNATE

U BIBLIOTECI "DR MILAN BUDIMIR" SE SNIMAJU ZVUČNE KNJIGE: Zašto je to od neprocenjivog ZNAČAJA za SLEPE OSOBE?

Na brajevom pismu imamo oko 6.000 naslova i preko 50.000 svezaka. Moramo imati u vidu da Brajeva knjiga u svom obimu mnogo veća u odnosu na jedno klasično izdanje

Objavljeno:

U tonskom studiju biblioteke "Dr Milan Budimir" u Beogradu se snimaju zvučne knjige. To nije jedini produkcioni deo biblioteke, već postoji i deo u kom se i štampaju knjige na brajevom pismu.

"Na brajevom pismu imamo oko 6.000 naslova i preko 50.000 svezaka. Moramo imati u vidu da Brajeva knjiga u svom obimu mnogo veća u odnosu na jedno klasično izdanje. Takođe imamo i preko 7.000 naslova u zvučnom formatu", baveo je Boris Dončić, urednik u studiju za snimanje zvučnih knjiga.

Biblioteka
foto: Printscreen/RTS

Slepi i slabovidi ljudi u Srbiji nemaju mogućnost da kupe ono što im se čita. Proces štampanja jedne knjige na Brajevom pismu dug je i veoma skup. Izrada samo jednog primerka "Na Drini ćuprija" košta 1.400 evra.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Crni tisak, naša knjiga, recimo Ana Karenjina, devetsto strana, kada se napravi brajeva knjiga ona sadrži do deset svezaka", objasnila je Maša Polić, knjižničarka.

Biblioteka
foto: Printscreen/RTS

Zato je ova biblioteka njihov prozor u svet književnosti i od neprocenjivog je značaja za zajednicu slepih i slabovidih koji spadaju u jednu od najobrazovanijih kategorija među osobama sa invaliditetom.

"Mi imamo saradnju sa svim bibliotekama u svetu i imamo veliki broj korisnika izvan naše zemlje, čak i izvan našeg kontinenta iz Australije, Amerike, dakle mi šaljemo knjige našim čitaocima gde god oni žive", istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

Biblioteka
foto: Printscreen/RTS

Jedna od najvećih biblioteka za slepe u Evropi svojim članovima, kojih je samo u Srbiji 12.000, dostavlja knjige, koje oni vraćaju uz besplatnu poštarinu, a pre par meseci, otvorili su i čitaonicu opremljenu računarima sa govornim softverom kao i brajevim redom i lupom za slabovide.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.