VAŽNA PORUKA SA SVEČANE AKADEMIJE: Ne treba nas posmatrati kroz naš invaliditet, već kroz naše sposobnosti! (FOTO)
Svečana akademija, Foto: Espreso.rs

međunarodni dan osoba sa invaliditetom

VAŽNA PORUKA SA SVEČANE AKADEMIJE: Ne treba nas posmatrati kroz naš invaliditet, već kroz naše sposobnosti! (FOTO)

Jedna milijarda ljudi, ili 15% svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta

Objavljeno: 13:03h

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Obeležava se svake godine sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom. Jedna milijarda ljudi, ili 15% svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta.

Savez slepih, Svečana akademija
foto: Espreso.rs

Brankica Janković je ranije izjavila da su osobe sa invaliditetom jedna od najosetljivijih društvenih grupa

Savez slepih Srbije povodom obeležavanja dva značajna jubileja, 75 godina svog postojanja i pola veka rada najveće biblioteke za slepe u regionu i Evropi “Dr Milan Budimir" organizovao je Svečanu akademiju.

U programu Svečane akademije učestvovali slepi i slabovidi umetnici i njihovi prijatelji, a tim povodom uručene su povelje Saveza slepih Srbije institucijama i pojedincima koji su svih ovih decenija podržavali i pomagali rad Saveza i Biblioteke.

1 / 22 Foto: Espreso.rs
Savez slepih, Svečana akademija
foto: Espreso.rs

Patrijarh Porfirije blagoslovio je Svečanu akademiju i dalji rad Saveza slepih Srbije.

- Slepi su me podsećali na suštinsku istinu, a to je da je vid čoveku dat da gledajući istinu razume smisao, razlog i cilj svog postojanja. Svaki susret sa njima podsećao me je da najveći broj onih koji nemaju problem sa vidom zapravo svoj vid, svoje oko zakivaju za vrednosti koje nemaju nikakve veze sa suštinom života i često te besmislene vrednosti proglašavaju motivom, razlogom i ciljem svoga postojanja. Vid, oko i viđenje, nije telesna fizička funkcija. Od najranijih vremena to je duhovna funkcija, duhovni deo čovekovog bića i dat čoveku da gledajući istinu gleda Boga koji je istina, i da gledajući u istinu i Boga, baš kako Isus u jednom jevanđelju govori " istina će te osloboditi". Vid kao duhovna kategorija jeste dat da bismo otkrivali temelje svog postojanja. A to je ljubav, ljubav prema Bogu, prema drugom čoveku. Ko ima očišćen vid, čisto srce, on onda dubinski razume da postoje samo dve ljubavi, jedna je prema Bogu, a jedna je prema sebi. Mnogi koji imaju telesni vid, zapravo su suštinski slepi. Mnogo je više onih koji imaju telesni vid, a slepi su.

Savez slepih, Svečana akademija
foto: Espreso.rs

- Radujem se što sam ovde sa vama, neka sve Gospod blagoslovi i da svaki dan imali ili ne spoljašnji vid, prosvećujemo blagodaću Božijom, istinom svoje unutarnje biće. Neka da radosti i mira među sve ljude nezavisno od toga kojoj veri pripadamo, nnezavisno od toga kog smo pola, kom narodu ripadamo, jer i ovakav "hendikep"sa kojim ste vi suočeni pokazuje da je čovek čoveku potreban, sve ostalo je nevažno.

Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije za Espreso je ispričala koji je cilj ovakvog okupljanja i da li još uvek postoji diskriminacija kada su slepi i slabovidi ljudi u pitanju.

- Danas se obeležava 75 godina rada Saveza slepih Srbije i 50 godina najveće biblioteke za slepe u regionu i Evropi “Dr Milan Budimir" koja ima preko 50.000 bibliotičkih jedinica u svim dostupnim formatima za slepe i slabovide osobe. Ovom svečanom akademijom želimo da ukažemo javnosti na mogućnosti slepih i slabovidih osoba, ali i na probleme koje imamo. Na Svečanoj akademiji učestvovaće eminentni slepi i slabovidi umetnici, ali i njihovi prijatelji. Osnovni problemi sa kojima se supčavaju slepi i slabovidi su obrazovanje i zapošljavanje.

Poslala je jaku poruku poslodavcima.

- Najveći problem nam je što nam poslodavci ne omogućavaju da se zaposlimo na otvorenom tržištu i što imaju velike predrasude prema slepim i slabovidim osobama i negde bi trebalo da bude poruka današnjeg dana da nas ne treba posmatrati kroz naš invaliditet, već kroz naše sposobnosti i mogućnosti koje imamo. I poruka poslodavcima da nam omoguće da se zaposlimo na otvorenom tržištu, da pokažemo svoje sposobnosti, da se tada uvere da slepe i slabovide osobe mogu da budu veoma dobri radnici, što se i u praksi pokazalo.

Osvrnula se i na obrazovanje

- Kod obrazovanja trebalo bi unaprediti sistem inkluzivnog obrazovanja kada su u pitanju slepi i slabovidi učenici i studenti, u smislu da se omogući dostupna literatura u adekvatnom formatu, na Brajevom pismu, audio obliku, kao i dostupna pomagala za slepe i slabovide osobe. Da se vrše stalne edukacije nastavnog kadra u školama.

Možete li da mi kažete koliko je napredovao čitav sistem kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, da li je smanjen procenat diskriminacije?

- Imamo dobre zakone, samo bi trebalo da se više sprovode u praksi. Ima i pozitivnih primera zapošljavanja, ali je to u odnosu na broj koliko nas ima još uvek nedovoljno, zaključila je Stojanović.

Svečanoj akademiji Saveza slepih prisustvovali su kao počasni gosti prisustvovali predstavnici ministarstva, većnici, patrijarh Porfirije, nadbiskup Stanislav Hočevar , predsednik opštine Kuršumlija Vojkan Čarapić, gradonačelnik Leskovca i Jagodine.

Savez slepih, Svečana akademija
foto: Espreso.rs

Na samom kraju svečanosti, uručene su povelje zaslužnim pojedincima i institucijama koji su su svih ovih decenija podržavali rad Saveza slepih Srbije.

Organizaciju je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.