NIKOLA USPEO DA POBEDI KARCINOM PLUĆA GENETSKOM TERAPIJOM! Espreso na edukaciji pacijenata o GENOMSKOM PROFILISANJU
Edukacija, Foto: Espreso.rs

VAŽNA TEMA

NIKOLA USPEO DA POBEDI KARCINOM PLUĆA GENETSKOM TERAPIJOM! Espreso na edukaciji pacijenata o GENOMSKOM PROFILISANJU

Zahvaljujući CGP tehnologiji postoji mogućnost da se tumorski gen u potpunosti ispita

Objavljeno:

Alijansa za personalizovanu zdravstvenu zaštitu organizovala je edukaciju pacijenata pod nazivom Sveobuhvatno Genomsko Profilisanje-Potencijal, Pragmatizam i Progres sa ciljem pružanja informacija o novim dijagnostičkim metodama koje doprinose što boljem razumevanju biologije tumora.

PHC Alijansa okuplja četiri udruženja: Udruženje obolelih od limfoma i HLL - lipa, Udruženje pacijenata Srbije, Društvo multipleskleroze Srbije i Ženski centar Milica, sa zajedničkim ciljem da unapredi ostvarivanje prava na personalizovanu zdravstvenu zaštitu uz primenu savremenih metoda dijagnostike i lečenja, a sve to i kroz edukaciju pacijenata o principima personalizovane medicine: kroz sastanke, digitalni sadržaj, brošure i slično.

Genomsko profilisanje
foto: Espreso.rs

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma LIPA i članica PHC Alijanse Maja Kocić istakla je značaj sveobuhvatnog genomskog profilisanja.

Zahvaljujući CGP tehnologiji postoji mogućnost da se tumorski gen u potpunosti ispita. To za pacijenta može da znači i do nekoliko puta više ciljanih terapijskih opcija, a veći broj terapijskih mogućnosti potencijalno daje bolji ishod lečenja, rekla je Kocić.

Genomsko testiranje se može vršiti putem "hotspot" testova i putem genomskog profilisanja tumora. Genomsko testiranje se u Srbiji radi u nekoliko laboratorija i privatnih onkoloških klinika.

Takođe je napomenula da je genomsko testiranje namenjeno osobama obolelim od bilo kog solidnog tumor ( karcinoma pluća ili dojke) kao i za hematološke malignitete, poput limfoma.

Genomsko profilisanje
foto: Espreso.rs

Lekar Instituta za plućne bolesti Vojvodine Vladimir Stojšić rekao je da mutacije unutar genoma "pokreću" tumor da metastazira i raste.

"Genomsko profilisanje pomaže da nadjemo mutaciju i da je lečimo adekvatnim lekom", dodao je Stojšić.

Stojšić je rekao da je razvoj molekularne biologije omogućio razvoj personalizovanog onkološkog lečenja koje je "poželjno" i ocenio da je srpsko zdravstvo napredovalo u njegovoj primeni.

Nikola Veljić (40) , lekar i profesor na Višoj medicinskoj školi u Šapcu podelio je sa prisutnima svoje iskustvo o samom saznanju da boluje od karcinoma pluća i sveobuhvatnom genemoskom profilisanju koje je urađeno u Vojvodini.

- Za vreme studiranja posebno sam se posvetio onkološkoj problematici, patologiji, patološkoj anatomiji. Moja majka je imala karcinom dojke i sada je sasvim u redu. Tada sam se posebno posvetio onkologiji, dobio stipendiju za Evropsku školu onkologije u Grčkoj, uglavnom sve se vrtelo oko onkologije, ta oblast me je oduvek neverovatno interesovala. Nikada nisam pušio, bavio se rukometom i 2019. godine, u punoj kondiciji, punoj snazi počeo sam da kašljucam. To je počelo negde u julu, pa sam povezao sa alergijom. Međutim, nakon nekog vremena, meni se kvalitet kašlja nije svideo, radio sam analize krvi, svi nalazi su bili perfektni. Kada sam uradio skener i razvio ga zajedno sa svojim kolegama i sam sam video dva ogromna tumora. U tom trenutku mi se cela prostorija zaljuljala. To su bili ilfiltrati na desnom plućnom krilu od 5 i 7 cm, sa vodom u plućima kao posledicom svega toga. Sa metastaski uvećanim limfnim čvorićima i to je za mene bio užasno težak trenutak. Šabačka bolnica poslala me je u Sremsku Kamenicu, tamo je počela cela procedura ispitivanja i pribavljanja novih nalaza.

Nikola je tada imao 38 godina, ceo život je posvetio onkologiji i ovo je bio prava trenutak da sazna efikasnost ove vrste terapije, koja je bila napravljena po njegovom mutacionom genu.

Kad smo dobili nalog patologa, tim lekara rekao mi je koje opcije lečenja postoje, ali su preporučili i sveobuhvatno genomsko profilisanje da se vidi koja je mutacija pokrenula tumor. Taj predlog je bio presudan, odmah sam se saglasio sa tim jer sam zaista bio motivisan. A bio sam motivisan jer sam 2011. godine upisao doktorat iz onkologije, tako da sam bukvalno bio pred doktorskom tezom i u tom trenutku je to bilo nešto potpuno novo za mene najnovija tehnologija dostupna u Srbiji.

Genomsko profilisanje
foto: Espreso.rs

Ispričao je i kako je tekao ceo proces od analiza do uzimanja terapije.

- Institut za plućne bolesti organizovao je vađenje krvi i sve što je bilo potrebno za analizu. Dobio sam nalaz da sam pozitivan na mutaciju i nakon toga dobio sam terapiju u tabletama koju sam pio i to je to. Nije bilo nuspojava, jedino sam imao osećaj kao da mi je strepsils konstantno u ustima. Te godine sam čak i skijao na Jahorini, u kontinuitetu 25 dana. Bio sam potpuno fizički spreman za normalno funkcionisanje. Nije me nikada napuštala nada i petog dana otkako sam počeo da uzimam terapiju, koja je zapravo skrojena na osnovu moje mutacije osetio sam promenu, prestao je kašalj, nisam više dolazio u situaciju da ostanem bez vazduha. Tada sam i shvatio da deluje. Išao sam redovno na kontrole na 3 nedelje. Jako brzo je karcinom bio smanjen i spreman za hirušku intervenciju. Stav je bio da se izvadi celo desno plućno krilo i apsolutno sam bio saglasan samo da se što pre otarasim svega toga. Nakon što je izvađeno, našli smo ništa, bio je kompletan odgovor, nije nađena ni jedna metastaska ćelija, niti tumorska ćelija. Napravljeno je oko 20 revizija tog i niko nije našao ništa. To je bio fantastičan rezultat za sve, za moj tim, naravno i za mene, to mi je sačuvalo život, zaključio je Nikola.

1 / 4 Foto: Espreso.rs

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.