NEMCI UVODE NOVA PRAVILA ZA RADNIKE SA ZAPADNOG BALKANA: Srbi do RADNE VIZE preko LUTRIJE, ovo je UPUTSTVO!
Radnici, Foto: AP

RADNA SNAGA

NEMCI UVODE NOVA PRAVILA ZA RADNIKE SA ZAPADNOG BALKANA: Srbi do RADNE VIZE preko LUTRIJE, ovo je UPUTSTVO!

- Procene su da je Nemačkoj godišnje potrebno 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada - saopštio je nedavno Institut za istraživanje tržište rada

Objavljeno:

Nemačke vlasti su obelodanile da će zbog ekstremno velikog broja zahteva za dobijanje radnih viza, u skladu sa usvojenim pravilima za Zapadni Balkan uvesti novi model za dolazak radnika sa ovog područja.

Dok nova nemačka vlada, koja bi uskoro trebalo da bude ozvaničena, podržava povećanje radne snage i doseljenika iz našeg regiona, ambasade i konzularna predstavništva Nemačke na Zapadnom Balkanu uvode sistem lutrije jer su pretrpani zahtevima za posao koje jednostavno ne mogu da obrade.

Kako je saopšteno, "da bi se omogućiča podjednaka mogućnost za sve zainteresovane iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i tz. Kosova, odlučeno je da se od decembra ove godine organizuje svojevrsna lutrija za vize i to na mesečnom nivou".

To znači da će svi iz ovih zemalja moći da se prijave, ali da če samo najsrećniji dobiti termin za razgovor. Prijave će se primati do 17. decembra u podne.

Šengen, Viza, Evropska unija
foto: EPA/VALDA KALNINA

"Postupak izvlačenja će biti održan u poslednjoj nedelji decembra u Ministarstvu spoljnih poslova u Berlinu. Nakon toga će osobe izvučene u decembru 2021. biti obaveštene od strane ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja.

Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je usledila od 1. do 17. decembra 2021", navodi se u obaveštenju ambasade.

Kako navode iz Berlina, trenutno se sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze na crvenoj korona listi, te je ograničen njihov ulazak u Nemačku. Svi putnici ovih zemalja moraće da popune neophodne formulare, ali i da po dolasku budu u desetodnevnom karantinu. Izuzetak će biti samo oni koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), a to su "fajzer", "moderna" i "astra-zeneka", od onih koje su u upotrebi kod nas.

- Procene su da je Nemačkoj godišnje potrebno 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada - saopštio je nedavno Institut za istraživanje tržište rada.

Skoro polovina građana Srbije koji su prošle godine otišli na rad u neku od zemalja Evropske unije, izabralo je upravo Nemačku. A od oko dva miliona Srba koji se nalaze u dijaspori, čak 450.000 živi u Nemačkoj, dok zatim slede Austrija sa 300.000 i Švajcarska sa nešto manje od 200.000.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.