SLIKU SRPSKOG DEČAKA IZ RATA SVI ZNAJU, ALI RETKO KO ZNA DA JE IZRASTAO U SLAVNOG GLUMCA: Voleo ga je ceo Nikšić
Dragoljub Jeličić, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

ZANIMLJIVOST

SLIKU SRPSKOG DEČAKA IZ RATA SVI ZNAJU, ALI RETKO KO ZNA DA JE IZRASTAO U SLAVNOG GLUMCA: Voleo ga je ceo Nikšić

Imao je suprugu i tri ćerke, a njegovi potomci i danas žive u Nikšiću

Objavljeno:

Dragoljuba Jeličića fotografisali su prilikom odbrane Beograda 1914. kada mu je bilo samo 12 godina. Ta fotografija obišla je svet svedočeći o hrabrosti i očajničkoj borbi Srba pred daleko moćnijim neprijateljem.

Sa druge strane, Dragoljubu ta slava nije mnogo značila. On je život proveo boreći se za slobodu i nakon toga uživajući u njoj.

Preživeo je Prvi svetski rat, a borio se i u Drugom. Nakon toga se posvetio svojoj pravoj strasti - glumi. Igrao je u Riječkom narodnom kazalištu, a kasnije i u Nikšiću. U tom gradu ostao je do kraja života.

Imao je suprugu i tri ćerke, a njegovi potomci i danas žive u Nikšiću.

"Bio je član Udruženja dramskih umetnika Beograda. Komičar i glumac bio je član pozorišta u Beogradu, Skoplju, Jagodini, Rijeci, Tuzli i Nikšiću".

Dragoljub Jeličić
foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Ispraćaj dostojan heroja

Dragoljub Jeličić preminuo je 29. novembra 1963. u Nikšiću. Sugrađani su mu priredili dostojanstven odlazak. Saučešće se primalo u Lutkarskom pozorištu u Nikšiću gde se danas nalazi Narodna kuhinja, u ulici Novaka Ramova.

Dva dana kasnije, 1. decembra, Dragoljub je sahranjen uz sve državne počasti. Na čelu povorke u kojoj se nalazio skoro čitav grad i svi društveno-politčki delatnici Nikšića nošena je “piramida” sa petokrakom.

Povorka je išla centrom grada, kroz tadašnju ulicu Moše Pijade.

Dragoljub Jeličić sahranjen je na starom gradskom groblju u Nikšiću. Buduci da je bio nosilac tri medalje Obelića, kao i Titovog ordena, smatrao se herojem koji je zaslužio tako veliku sahranu.

Danas počiva u grobnici pored voljene supruge.

(Espreso / Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.